2024. május 11. - Ferenc

Bajnaiék készen állnak az átadásra

A kormányszóvivő szerint a Bajnai-kormány miniszterei készek arra, hogy átadják a tisztségüket a törvény által előírt napon, az új miniszterek eskütételét követően közvetlenül, azaz szombaton, hiszen - mint mondta - az ország érdeke az, hogy az új kormány a lehető legrövidebb időn belül, a legzökkenőmentesebben kezdje meg az érdemi és határozott kormányzást.
2010. május 25. kedd 20:10 - HírExtra
Szollár Domokos az MTI-nek kedden arra reagált, hogy Navracsics Tibor szerint a kormányzati átadás-átvétel az új kormány megalakulása utáni első munkanapon, május 31-én hétfőn lesz. (A kormányszóvivő korábban kedden azt mondta: szombaton, az új kormány megalakulásának napján történik meg a kormányzati átadás-átvétel. Mint jelezte, várják, hogy a leendő miniszterek megjelöljék az aktus helyszínét.)

A leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter emlékeztetett arra: az Országgyűlés által múlt héten elfogadott, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény értelmében az átvevő - azaz az új kormány - dönt a kormányzati átadás-átvétel időpontjáról, helyéről és egyéb feltételeiről
Szollár Domokos az MTI-nek hangsúlyozta: a Bajnai-kormány komolyan veszi és betartja az Országgyűlés által alkotott törvényeket.

Emlékeztetett arra: a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény alapján a jelenlegi miniszterek hatásköri gyakorlása megszűnésének napján kell az átadás-átvételt lebonyolítani és ez a nap a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló jogszabály szerint az új miniszter kinevezésének napja, azaz szombat.

A kormányszóvivő hozzátette: a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerint az átadó vagy az átvevő elháríthatatlan akadályoztatása esetén van lehetőség arra, hogy legfeljebb három napot késsen az átadás-átvétel, de a törvények tiszteletével nehezen fér össze, ha már most tudja Navracsics Tibor, hogy az Orbán-kormány valamennyi leendő minisztere szombaton és vasárnap elháríthatatlanul akadályoztatva lesznek a tárcák átvételében.
A leendő kormány felelőssége, ha el kíván térni az Országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége által megszavazott törvénytől - jelentette ki Szollár Domokos.

Kiemelte: a Bajnai-kormány miniszterei készek arra, hogy átadják a tisztségüket a törvény által előírt napon, az új miniszterek eskütételét követően közvetlenül, azaz szombaton. Hiszen az ország érdeke az, hogy az új kormány a lehető legrövidebb időn belül, a legzökkenőmentesebben kezdje meg az érdemi és határozott kormányzást - szögezte le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását