2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mégsincs meg a hegymászó teste

Cáfolta a tibeti hegymászószövetség (CTMA), hogy megtalálták volna Várkonyi László magyar alpinista holttestét - tájékoztatta az MTI-t Sárközy Péter pekingi főkonzul kedden.
2010. május 25. kedd 13:07 - HírExtra
Csang Min-hszing, a szövetség főtitkára félreértésnek nevezte azt a közlést, amely a Hszinhua hírügynökség május 21-i angol nyelvű kiadásában szerepel, s amely szerint a 7028 méteren jéglavina által elsodort magyar sportember holttestét 6800 méteres magasságban megtalálták. Mint mondta, vélhetően félreértették, illetve tovább gondolták az általa elmondottakat, vagyis hogy Várkonyit a jég 200 méterrel lejjebb sodorta, s körülbelül 6800 méteren halt meg.

A főtitkár múlt pénteken arról tájékoztatta a Hszinhua újságíróját, hogy az idei tavaszi hegymászószezonban három külföldi, a magyar mellett egy dán és egy orosz hegymászó halt meg Tibetben. Csang ugyanakkor az angol nyelvű változattal szemben, az eredeti kínai beszámoló szerint nem említette, hogy Várkonyi holttestére bukkantak, igaz, azt sem, hogy nem találták meg.

A pekingi magyar külképviselet - a tibeti hegymászószövetséggel fennálló jó kapcsolat ellenére - Várkonyi balesetét illetően nem kapott újabb információt, ezért szükségesnek érezte a hírügynökségi jelentés tartalmának ellenőrzését. Sárközy elmondta, hogy a valós helyzetről tájékoztatták a magyar külügyminisztériumot.

Várkonyi László és Klein Dávid - az első magyarokként - magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül próbáltak meg a hegy északi oldalán a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni. Április 27-én érkezett a hír, hogy jéglavina zuhant rájuk, Várkonyi Lászlót a jégtömeg elsodorta, míg Klein Dávid könnyebb sérülést szenvedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását