2024. május 19. - Ivó, Milán

Egyre több az importtojás

A tojások belföldi nettó termelői ára 45 százalékkal csökkent másfél hónap alatt, 21 forintról 12 forintra, miközben a fogyasztói árak nem mérséklődtek és a piacon egyre több az import, ezért a magyar tojástermelők helyzete évről-évre romlik - közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség).
2010. június 10. csütörtök 18:41 - HírExtra
Földi Péter titkár szerint a visszaesés oka a gazdasági válság, a fizetőképes kereslet visszaesése, ami most főként a német piacon érzékelhető. Ez pedig érzékenyen érinti a magyar termelőket ugyanis a minimális magyar kivitel - ami 50-60 millió darab évente - felét Németországban vették meg.

A Tojásszövetségnél úgy vélik: az uniós csatlakozás egyik vesztese a magyar tojástermelő ágazat. A tojástermelés mögött ugyanis belföldön nincs jelentős feldolgozóipar. A termék túlnyomó részben közvetlenül a termelőktől jut az élelmiszerkereskedelembe. Hozzátette: miközben a termelői ár csökkent az üzletekben a tojás fogyasztói ára - a vevőcsalogató apró tojás kivételével - szinte egy fillérrel sem csökkent.

A sokszereplős termelői kör teljesen kiszolgáltatott a piaci hatásoknak. Velük szemben pedig tőkeerős, gyakran multinacionális, kereskedelmi hálózatok állnak. A magyar termelők összefogási kísérleteit viszont a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az EU csatlakozás után egy évvel "szétzúzta" a termelők szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását