2024. május 18. - Erik, Alexandra

Startol a Gluck Operafesztivál

Koncertek, hagyományos és avantgárd produkciók színesítik a pénteken induló nürnbergi Gluck operafesztivált.
2010. július 14. szerda 18:43 - HírExtra
A nyitóelőadáson az ünnepelt szoprán, Anne Sophie von Otter énekel, a barokk zene előadására szakosodott francia együttes, a Les Musiciens du Louvre játszik, vezényel Marc Minkowski. Otter mellett a historikus előadásmód jeles egyénisége, Antoine Tamestit brácsaművész is fellép.

Mivel a fesztivál mottójául a "Gluck, Párizs és az utódok" szlogent választották, Christoph Willibald Gluck Don Juan című darabjának balettzenéje után az operaházban két Berlioz-mű hangzik el: a Kleopátra halála című kantáta és a Harold Itáliában című szimfonikus alkotás.

Szombaton a nürnbergi zeneakadémisták adnak koncertet "Orpheus@felsen.gaenge" címmel; az előadás a sziklákra épült város hűvös pincéibe - az alvilágba - várja a közönséget, Gluck törékeny muzsikáját némi dübörgő rockkal vegyítve. A modernizált Orfeusz-történetet nemzetközi rendezőgárda készítette; a furcsa előadást 16-szor indítják útra a labirintusban.

A zenetudománnyal foglalkozókat és az érdeklődőket szombaton az akadémia márványtermébe hívják, hogy megvitassák, milyen út vezetett Glucktól Berliozig. Az utódok körébe tartozó André Grétry Andomaquéját kedden az operaházban adják elő; a Le Concert Spirituel ugyancsak barokk zenére specializálódott együttest a nemzetközi elismertséget élvező Hervé Niquet vezényli.

Mireille Delunsch főszereplésével jövő csütörtökön Gluck második reformoperáját, az Iphigenia a Taurisban címűt játsszák Claus Guth rendezésében. Július 23-án - a fesztivál záróestjén - a Nürnbergi Filharmonikusokat Hervé Niquet vezényli az operaházban. A koncert szólistája ugyancsak sztárénekes: Véronique Gens francia szoprán, aki Gluck-, Mozart-, Arriaga- és Berlioz-áriákat énekel.

Christoph Willibald Gluck a németországi Erasbachban született, de zenei tanulmányait Csehországban végezte, apja nem támogatta zenei ambícióit. Első operáját, a Metastasio szövegkönyvére írt Artaserset Milánóban mutatták be 1741-ben. 1745-ben elfogadta a King's Theatre meghívását és Londonba ment, ahol két operáját mutatták be. Ugyanitt ismerkedett meg Händellel.

Első reformoperáját, az Orfeo ed Euridicét 1762-ben mutatta be, szövegkönyvét Calzabigi írta. A reformoperák mellett Gluck továbbra is komponált hagyományos olasz operákat, amelyek jelentősége azonban már kisebb. 1779-ben komponálta utolsó operáját, az Écho et Narcisse-t. Gluck 1787-ben halt meg Bécsben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását