2024. május 4. - Mónika, Flórián

MSZT: Szörnyű helyzet uralkodik

Elfogadhatatlannak és törvénytelennek" tartja a Magyar Színházi Társaság (MSZT) elnöksége a független társulatok ez évi működési támogatása ügyében történteket - tájékoztatta az MTI-t szerdán a szervezet.
2010. augusztus 4. szerda 17:13 - HírExtra
A kultúrát felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) július 26-án jelentette be, hogy az előadóművészeti törvény által a VI-os és a II-es kategóriába sorolt művészeti szervezetek számára az Előadóművészeti Tanács által javasolt 2010. évi működési támogatások 34 százalékát zárolják.

A tárca hétfőn tette közzé a független társulatok és zenekarok számára kiírt idei pályázatok eredményeit, az utalások azonban még nem történtek meg.

A számos szakmai szervezetet tömörítő Magyar Színházi Társaság közleménye szerint "a kormányzat úgymond takarékossági intézkedése, mellyel működési támogatásukat hónapok óta visszatartja, s mellyel annak egyharmadát +zárolta+, egyszerre támadja e társulatokat és egyéb, ide sorolt színházi szervezeteket, a magyar kultúra iránt elkötelezett nézőket, s a demokratikus játékszabályokat".

Az MSZT közleménye hangsúlyozza: a független társulatok a magyar színházi kultúra jelentős értékeit képezik, szerepük és feladatuk mással nem pótolható, ezért minden őket érintő intézkedés rendkívüli hatással van a színházi struktúra egészre is. "A független szervezetek évi működési pénzének megvonásával, redukálásával, visszatartásával és zárolásával a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma az állampolgárok teljes körű művelődéshez való jogától vonja meg a támogatást" - áll a dokumentumban.

Mint az MSZT elismeri, az előadóművészeti törvény több ponton javításra szorul, figyelmeztetnek azonban, hogy az - csakúgy, mint a költségvetési törvény - még hatályban van, ezért a NEFMI-nek a jogszabályok szerint kell eljárnia.

A szakmai szervezet emlékeztet: a minisztérium több előadóművészeti pályázat megítélt összegeinek egyharmadát zárolta, az intézkedés azonban a független társulatokat érinti a legsúlyosabban.

Az MSZT ezért arra kéri a tárcát, hogy a támogatások zárolását oldják fel, és intézkedjenek azok haladéktalan folyósításáról, továbbá vállaljanak garanciát a VI-os kategóriába besoroltak számára a megítélt működési támogatás év végéig történő átutalására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását