2024. május 4. - Mónika, Flórián

Augusztus 20: kevesebb rakéta, kisebb készültség

Az idén kevesebb dolguk lesz a tűzoltóknak az augusztus 20-i állami ünnepséghez kötődő tűzijátékkal, ugyanis ebben az évben nem lőnek rakétákat sem a hidakról, sem a Gellért-hegyről.
2010. augusztus 16. hétfő 15:10 - HírExtra
Míg a korábbi években külön feladatuk volt a fővárosi tűzoltóknak, hogy már az esti fényparádé előtt belocsolják a Gellért-hegy oldalán lévő fákat és bokrokat, illetve készültségben álljanak a hegytetőn, az idén ilyen feladatokat nem kell ellátniuk.

A rakétákat a Dunán lévő uszályokról lövik ki. Nem lesznek pirotechnikai eszközök sem a Lánchídon, sem az Erzsébet hídon, sem pedig a Gellért-hegyen.

Dobson Tibor, a fővárosi tűzoltóság parancsnokhelyettese hétfőn az MTI-nek elmondta, feladatuk a Margit híd, az Erzsébet híd és a Lánchíd biztosítása lesz, valamint az Országház állványzatának tűzvédelme.

Mivel a rakétákat a Dunán lévő uszályról lövik fel, a folyón tűzoltóhajó áll majd készültségben - tette hozzá.

Nagy Anna kormányszóvivő június végén jelentette be, hogy a kormány megrendezi a tűzijátékot az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a fővárosban, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál.

Korábban civil kezdeményezés indult, hogy az augusztus 20-i tűzijáték költségeit az árvízkárosultak javára fordítsa a kormány. A kormányszóvivő erre reagálva akkor azt mondta: kormány már az eredeti tervek szerint is sokkal szerényebb költségvetésű tűzijátékot rendezett volna a korábbiaknál, de - tekintettel az árvíz okozta károkra - ezt az összeget tovább csökkentik. A kormány július végi ülésén fogadta el az augusztus 20-i ünnep programját.

A péntek este 9 órakor kezdődő tűzijáték kivitelezője a szombathelyi Kopula ,96 Kft., a nettó 50 millió forintos költséget a cégvezető, Farkas Mihály vállalkozó fizeti, míg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az áfát vállalta át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását