2024. május 3. - Tímea, Irma

Középkori tyúktojást találtak

Épségben vészelte át az elmúlt évszázadokat az a középkori tyúktojás, amely egy IX. századi temetkezésből került elő Hradiste, a Nagymorva Fejedelemség idejéből származó település feltárásakor.
2010. augusztus 18. szerda 08:34 - HírExtra
A régészek figyelmét csupán négy évvel ezelőtt vonta magára Hradiste, amikor kiderült, hogy ez a Nagymorva Fejedelemség idejéből származó legnagyobb temetkezési helyek egyike. A szakemberek szerint 1500 sír lehet itt, közülük eddig 350-et tártak fel. A sírokból kora középkori ékszerek és fegyverek kerültek elő.

Mint Bohuslav Klima régész kiemelte, Hradiste fontos központ lehetett, a település által a régióban betöltött szerep megismerése további kutatásokat igényel. E megismerést segítik elő a feltárás során előkerülő értékes leletek.

Egy sértetlen középkori tyúktojás nagy ritkaságnak számít. A Nagymorva Fejedelemség lakosai gyakran helyeztek a sírokba tyúktojást, ám ezek egy bizonyos idő elteltével szétporladtak. A "hradistei" tojást egy edénykébe helyezték, amelyben az átvészelte az évszázadok viszontagságait, bár kiemeléskor egy kissé megsérült.

A Nagymorva Fejedelemség a IX. században létrehozott korai államalakulat, amely az avar hatalom összeroppanása és a magyarok megjelenése között létezett a Thaya és a Duna közötti területen. Történetét az állami és az egyházi önállóságért folytatott küzdelmek jellemzik, ezek során többnyire alulmaradtak a frankokkal szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását