2024. június 2. - Kármen, Anita

Legális adócsalás

A feketejövedelmek tisztára mosására ad lehetőséget az adórendszeren kívüli kereset. Mivel jövedelemkorlát nem tartozik az intézményhez, az ügyeskedők feleségeiket egymáshoz küldhetik „takarítani”.
2010. augusztus 24. kedd 07:44 - Telkes Árpád
Tisztára mosás

Lex Takarítónő
A törvény célja legalizálni az eddig feketén végeztetett házi vagy ház körüli munkát minimális - havi 1000 forintos - megbízói hozzájárulással. Ennek fejében a megbízó és a dolgozó is mentesül mindenféle adó- és járulék megfizetésétől. A törvény parlamenti vitája és elfogadása idején szárnyra kaptak olyan kreatív ötletek, hogy a házhoz jövő vízvezeték-szerelőt vagy a cégvezető titkárnőjét is lehet majd ilyen módon alkalmazni - a kreativitás adózásban nem ismer határokat. A kihirdetett törvény szövege azonban szűkíti a lehetőségeket, pontosan meghatározza, kiket lehet így alkalmazni.
Igazán nagy tétleben valószínűleg nem éri meg a fáradtság, de kisebb össszegeket könyedén tisztára lehet mosni. Köszönhető ez az új szabályzásnak, ami megteremti az adórendszeren kívüli keresetet.

Augusztus 15-én lépett hatályba a törvény, mely szerint egy háztartás adómentesen foglalkoztathat háztartási munkát végző alkalmazottakat. Ehhez szükség van némi adminisztrációra: név, társadalombiztosítási-szám, illetve meg kell adni a munkavégzés kezdetét és havi ezer forint regisztrációs díjat kell befizetni.

Amennyiben ezek megvannak, úgy a jövedelem után sem a munkavállalónak sem az alkalmazónak nem kell adót fizetnie. De biztosítotti jogviszony sem keletkezik. A törvényben viszont kiskaput hagytak a jogalkotók, ugyanis nem maximalizálták az adórendszeren kívüli keresetet. Így akár havonta többmillió forintot is utalhatunk a kertésznek. Ezáltal elvileg pénzt lehet tisztára mosni.

Elég, ha az adót fizetni nem akarók egymás feleségeit alkalmazzák takarítónőként - vagy hogy jobban nézzen ki, magántanárként foglalkoztatják őket. Ehhez csak annyi szükséges, hogy az alkalmazottnak máshol ne legyen munkaviszonya.

Ellenőrzés

Egy adóellenőrzésnél viszonylag egyszerűen le lehet szerelni a revizorokat, hogy a családot a feleség tartja el takarításból vagy éppen magántanításból. Az pedig legfeljebb kicsit furcsa, hogy az egész utcában csak takarítónők laknak – írja a Napi Gazdaság.

Szakértők szerint a végletekig nem érdemes elmenni. Bizonyos érték felett ugyanis lehet olyan kérdéseket feltenni, amelyekre igen nehéz a válasz  Egy-egy ilyen ügylet után ugyanis az ellenőrzés arra irányulhat, honnan volt forrása a foglalkoztatónak, hogy csillagászati összegeket fizessen a háztartási munkáért.

Azt persze nem lehet megállapítani, hol a határ, ameddig kisebb kockázattal lehet legálissá "varázsolni" a jövedelmeket. A szakértők szerint jó eséllyel használják majd ki ezt a rendszert az ügyeskedők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását