2024. április 29. - Péter

Ötszáz nőt erőszakoltak meg

Kongói és ruandai lázadók több mint ötszáz nőt erőszakoltak meg július vége és augusztus első fele között a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, több mint kétszer annyit, mint ahány esetről korábban tudtak - jelentette az ENSZ.
2010. szeptember 8. szerda 09:25 - HírExtra
A kormány ellen harcoló Mai Mai kongói milícia és a hutukból álló Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) fegyveresei július 30-a és augusztus 3-a között megszállva tartották Luvungi várost. Lakóinak házait kifosztották, s a településen és környékén erőszakolták meg azt a mintegy 240 nőt, akiről az ENSZ két héttel ezelőtt tudomást szerzett. Azóta kiderült, hogy az országnak ugyanazon a részén, de egy másik településen is történt legalább 267 eset.

A Biztonsági Tanácsban Atul Khare, a főtitkár békefenntartásért felelős helyettese elismerte, hogy a világszervezet részben felelős ezekért a bűncselekményekért, mert nem tett meg minden tőle telhetőt a civilek védelmére. "Miközben az első számú felelősség a polgári lakosok megvédésében az államé, a nemzeti hadseregé és a rendőrségé, egyértelmű, hogy mulasztásunk van. Nem a megfelelő módon cselekedtünk, aminek az lett az eredménye, hogy brutálisan bántak a térség falvainak lakosságával" - mondta. Bejelentette, hogy a békefenntartók ezután sűrűbben járőrőznek és ellenőriznek a térségben.

A közép-afrikai ország fegyveres csoportok dúlta keleti részén gyakoriak az ilyen esetek. A számuk pontosan nem állapítható meg, mert csak egy részüket jelentik, de egy összesítés szerint Dél-Kivu tartományban csupán a múlt év első kilenc hónapjában 5400 nőn tettek erőszakot.

Az ENSZ korábban békefenntartókat küldött a keleti országrészbe, de 1700 katonát az utóbbi hónapokban már visszavont, mivel a kongói kormány küldetésük jövő évi befejezését kérte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását