2024. május 3. - Tímea, Irma
A Zalaegerszegen működő AquaCity élménypark üzemeltetése körül folyamatos problémák jelentkeznek. Nem csak ez évben, de már korábban is volt nézetkülönbség a Zalaegerszegi Önkormányzat és a Thermalplus Kft, mint üzemeltető között.
2010. szeptember 15. szerda 06:07 - Sztermen Orsolya Lili
A fideszes városvezetés és a vélhetően ugyancsak fideszes érdekeltségű Thermalplus Kft sehogyan sem tud egyezségre jutni annak érdekében, hogy a kapcsolat normális keretek között szűnjön meg kettőjük között.

Egy, az ügyben illetékes személy elmondásából kiderült, hogy a jelenlegi polgármester Gyimesi Endre nem tud megegyezni a Thermalplus Kft-vel sem az üzemeltetőt terhelő kötbér megfizetéséről, sem a fennálló, az üzemeltetésből fakadó tartozások mértékéről.

Miről szól?

A tartozás többek között abból fakad, hogy az év elején történt átadás/átvételkor a város nem olyan állapotban találta a létesítményeket, mint amilyenben egy rendes jó gazdának azt tartani kellett volna, a ráfordított karbantartási költségek pedig nem terhelhetik kizárólag a várost.

A kötbér fizetésének kötelezettsége pedig onnan ered, hogy egy évekkel ezelőttre ígért szálloda megépítése kudarcba fulladt a Thermalplus Kft részéről. A szálloda megépítésének időpontját szerződés is rögzíti. Jelenleg mind az önkormányzat, mind az üzemeltető tartozik a másik félnek.



Kétszázmillió

A Thermalplus Kft körülbelül 200 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak, a pénz megfizetése helyett azonban egy új termálkútfúrással szeretné kiváltani magát. A kútfúrás költsége vélhetően nem fedezné a 200 millió forintos tartozását, s a jelenlegi vezetőség sem engedélyezi ezt a fajta egyezséget.

A megválasztásra számító új fideszes vezetés ezért jobbnak látja, ha a mostani alpolgármeser Gyutai Csaba veszi kezébe a problémás helyzetet. Hiszen valószínűleg ő lesz a település következő polgármestere. 

Gyutai úr jelöltetése tudomásunk szerint nem várt eseménynek számított a polgármesteri hivatalban, Gyimesi, a jelenlegi városvezető azonban a közelmúltban elnyerte a Levéltárakat Felügyelő és Fejlesztő államtitkár helyettesi, kormánybiztosi posztot, valamint marad országgyűlési képviselő is, így neki is megmarad a betevő falatra való.

Az ügy könnyebb kezelésének érdekében a város közgyűlése kapott egy előterjesztést, melyben a polgármester kéri a város közgyűlésének felhatalmazását a szerződés megszűnési időpontjának eltolására. Ha a szerződés ezen időpontját hónapokkal sikerül kitolni, akkor már nem Gyimesi úr, hanem minden bizonnyal Gyutai Csaba fogja a helyzetet rendezni.



Az Aquacity sorsa


Gyutai Csabától megtudtuk, hogy mint polgármesterként városfejlesztésben gondolkodik, tehát a szerződést elsősorban nem megszüntetni, hanem megújítani szeretné. Véleményét két dologgal is indokolta, az egyik, hogy a legmelegebb vizet szolgáltató kút a Thermalplus Kft tulajdoni jogában áll, amire építeni kellene. Másik indoka, hogy a város fejlődését és az Aquacity szolgáltatásainak bővítését is a jelen szerződés megújításában látja realizálódni.

Az Aquaciti üzemeltetéséhez kapcsolódó szerződések kronológiában:

1.Haszonbérleti szerződés - 2003. június 6. - Thermalplus Kft – Önkormányzat
Szerződés tárgya az AquaCity üzemeltetésére vonatkozik.

2.Együttműködési megállapodások - Önkormányzat – Aquaplus Kft – VF Zrt.
Szerződések tárgya az Aquapark és a Gébárti szabadidőközpont fejlesztése.

Fejleményei:

2003. április 10: Thermálplus Kft. létrehozása, Aquapark (aquacity?) haszonbérlete.
2005. március. 31. és 2007. december. 21.: Fedett termálfürdő és szállodaépítés, földhasználati jogalapítás, kötbér, jegyárkedvezmények és kompenzáció rendezésére, konferenciaterem.

3.Üzemeltetési szerződés - 2006. január. 18. - felek Thermalplus Kft., Aquaplus Kft., Önkormányzat

Szerződés tárgya a nyitott termálfürdő (beleértve a termálfürdő és az Aquacity vízellátását biztosító önkormányzati tulajdonú kutak és vízgépészeti rendszerét is), valamint a tóstrand üzemeltetésére vonatkozó vállalkozási szerződés.



4.Megállapodás - 2007. augusztus 17. - Thermalplus Kft. – Aquaplus Kft. – Kalor Zala Energiaszolgáltató (Sándorfalvai cég.) Kft. – Önkormányzat.

Szerződés tárgya a Gébárti szabadidőközpont létesítményei (fedett és nyitott termálfürdő, AquaCity, tóstrand) zavartalan üzemeltetésének biztosítása figyelemmel a már meglévő fenti I.-III. szerződésekre.

5.Földhasználati szerződés - 2007. december 21. - Önkormányzat – Kalor Zala Kft.

Szerződés tárgya a fedett termálfürdő alatt elhelyezkedő 2.396 m2 nagyságú földrészlet földhasználati jogának és az adott földrészletre vonatkozó elővásárlási jogának rendezése.

6.Vállalkozási szerződés - 2010. február 9. - Önkormányzat – Aquaplus Kft.

Szerződés tárgya az együttműködési megállapodásban vállalt szálloda építés késedelméből, elmaradásából adódó kötbérkövetés érvényesítése, új termálkút megfúrása.

A hat szerződés érzékelteti, hogy a helyzet nem egyszerűen megoldható, s hogy igazán csak azok tudják a megoldás felé terelni az eseményeket, akik a kezdetektől jelen voltak az Aquacity üzemeltetésében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását