2024. május 14. - Bonifác

Győri: közösen kell megoldani a problémákat

Az Európai Uniónak közösen kell válaszokat találnia a kihívásokra, amelyekkel a gazdasági válság után néz szembe - mondta Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár az Európai Néppárt nyári egyetemén.
2010. szeptember 17. péntek 17:37 - HírExtra
Az államtitkár a Lisszaboni Szerződés életbelépése utáni politikai kötelezettségekről szóló plenáris ülésen mondott beszédében kiemelte: 2008 óta tart a válság, de lassan kijelenthető, hogy véget ér, így megoldásokat kell keresni azokra a problémákra, amelyek az unió tagállamai előtt állnak.

A válság a csőd szélére sodort több tagállamot is, és az EU, illetve a Nemzetközi Valutaalap segítségére volt szükség, hogy azt elkerüljék - emlékeztetett Győri Enikő. Magyarország is ezen államok között volt: nagyon súlyosan érintette a válság, ugyanis - mint mondta - kormányzása idején a szocialista párt "mindent tönkretett". Hozzátette: az új kormánynak ezért mindent elölről kell kezdenie, új korszak veszi kezdetét Magyarországon.

Győri Enikő véleménye szerint az unió "elég lassan" találta meg a megoldást a válságra, ezért is ideje levonni a következtetéseket.

A válság után a tagállamok több kihívással szembesülnek, ezek között említette többi között a globalizációt, az új hatalmak megjelenését, a stratégiai partnerek keresését, a bevándorlást, a demográfiai változásokat és a szegénységet.

Azt javasolta, a szükséges változtatások kidolgozásánál figyeljenek a szóhasználatra: a reform szót példaként említve azt mondta, Magyarországon az emberek már húsz éve folyamatosan azt hallják, hogy még mindig reformokra van szükség. Az új kormány ezért is kerüli ezt a kifejezést - magyarázta.

A 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökséggel kapcsolatban Győri Enikő kiemelte: a fél év alatt nagy hangsúlyt helyeznek a versenyképességet ösztönző EU 2020 stratégia végrehajtására, a közös alapok megerősítésére és az unió közelítésére a polgárokhoz.

Az uniós alapokkal összefüggésben megjegyezte: a közös agrárpolitikára is nagy szükség van, mert az unió nem engedheti meg magának, hogy teljesen kiszolgáltatott legyen a külső országoknak.

Az elnökség alatt Magyarország szorgalmazni fogja a közös uniós romapolitika kidolgozását, Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, valamint a horvát csatlakozási szerződés aláírását - ígérte az államtitkár. A keleti partnerség programjának csúcstalálkozójáról szólva - amelyet a magyar soros elnökség idején rendeznek meg - Győri Enikő azt mondta, a legfontosabb, hogy az EU megerősítse kapcsolatát a szomszédjaival. Reméli - tette hozzá -, hogy az eseményen sikerül "többet elérni egy kézfogásnál".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását