2024. május 3. - Tímea, Irma

Nagyobb megbcsülésre van szükségük az egészségkárosodást szenvedett bányászoknak

Az egészségkárosodást szenvedett egykori bányászok jelenleginél nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülését várja el a kormánytól a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (BÉKE).
2010. szeptember 23. csütörtök 22:21 - HírExtra
"Azt szeretnénk, ha az egészségkárosodást szenvedett bányászok nem a segélyezettek közé tartoznának, emelnék járadékukat, és annak folyósítása mellett korlátozások nélkül vállalhatnának munkát" - mondta Talló Zoltán elnök csütörtökön Pécsen.

A sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az egészségkárosodást elszenvedett, de a nyugdíjkorhatárt el nem érő volt bányászok járadéka jelenleg legfeljebb 85.500 forint lehet, s ez az összeg már három éve nem emelkedett. Egy 2007-ben született kormányrendelet szerint azonban, ha a jogosultak munkaviszonyban állva fél éven át 58.800 forintnál többet keresnek, elveszítik járadékukat.

"Mivel a járadék csak a nyugdíjas kor eléréséig jár, a nyugdíjat pedig a munkában eltöltött évek és a fizetés után számítják, az egykori bányászoknak szükségük van rá, hogy állásuk legyen, s tisztességes jövedelemre tegyenek szert" - mondta az egyesület elnöke.

Szemán István, a szervezet alelnöke hozzátette, hogy a kormányrendelet végrehajtását ez év végéig felfüggesztették ugyan, de ha nem módosítják, az abban foglaltak jövőre ismét érvénybe lépnek, amely az érintettek és családjaik ellehetetlenüléséhez vezethet.

Az alelnök beszámolt arról, hogy országosan mintegy 2500-ra tehető az egészségkárosodást szenvedett volt bányászok száma, s jelenleg mintegy 30 százalékuk munkavállaló. Az egyesület vezetői - érdekeik érvényesítése érdekében - felvették a kapcsolatot több országgyűlési képviselővel, akik támogatásukról biztosították őket - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását