2024. május 8. - Mihály

Újabb válság sem kizárt?

Visszaesés után – növekedés előtt? Ugyan mindenki a válság végét várja, ám korántsem biztos, hogy a válságot magunk mögött tudhatjuk. A Quaestor negyedéves elemzése szerint ugyanis újabb recesszió is bekövetkezhet.
2010. szeptember 23. csütörtök 14:13 - Bakos András
A pénzügyi tanácsadó tizenhetedik alkalommal készítette el az aktuális gazdasági helyzetről szóló Navigátor című kiadványát, amely nemzetközi és hazai viszonylatban nyújthat információt befektetői számára. A negyedévenként megjelenő elemzés tartalmát Háda Bálint vezető pénzügyi elemző mutatta be.

Változó széljárás

A Quaestor szerint a görög válság alapvetően változtatta meg az európai gazdaságban tapasztalható folyamatokat. A dél-európai országban bekövetkezett események hatására ugyanis a korábbi expanzív költségvetési politika után ma már Európa-szerte a megszorítás vált divatossá.

Az elmúlt negyedévhez képest az uniós országok gazdasági kilátásai tovább differenciálódtak. Bár ennek alapján az előzetes várakozásnál kedvezőbb adatokat produkáló Németország bizonyult a földrész húzóerejének, a bizakodásra okot adó második negyedéves növekedés a továbbiakban nem lesz fenntartható. Az Európa-szerte magas szinten levő munkanélküliség pedig a válságból való kilábalás egyik legnagyobb kockázata lehet.

Álom a 2014
Öt éven belül egészen biztosan nem lehet euró Magyarországban. A hazánkban fennálló hitelezési problémák miatt ugyanis jelenleg a piac egyátalán nem gondol erre. A 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok közül eddig Szlovénia valamint Szlovákia vezette be a közös európai valutát. Más kérdés, hogy a balti országok (Észtország, Lettország és Litvánia) jelenleg is az euró árfolyamához rögzitik saját nemzeti valutájuk árfolyamát.
A magas munkanélküliség Háda Bálint szerint az Egyesült Államokban is alááshatja a további növekedés esélyét. Mivel az álláskeresők magas száma a lakáspiacok alakulását is kedvezőtlenül befolyásolja, így a tengerentúlon a vártnál hosszabb ideig tarthat a gyengélkedés az ingatlanok piacán.

Szupermen a Távol-keleten?

A világ országai jelenleg Kínában bíznak. Mivel az ipari termelés valamint a GDP-vel kapcsolatos várakozások  nem süllyedtek, így sokak szerint Kína majd egyféle szupermenkéntmenti meg a világ gazdaságát. A pénzügyi elemző ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedést Kínában is a hitelezésen keresztül működtetik. A jelenleg még 9 százalék feletti növekedés így a jövőben bizonyosan lassulni fog. A második féléves adatok már azt mutatják, hogy a globális lassulás dinamikája a távol-keleti országot is elérte.

Merre fordul?

A világ gazdaságát tekintve egyelőre még nem világos, hogy W vagy szimpla V alakú lesz e a krízisből való kilábalás. A recesszió alakulásával kapcsolatosan most mindenki Amerikától vár pozitív híreket. A két lehetőség között  "pengeélen táncolunk" - mondta Háda, így a következő hónapokban megjelenő adatok fdöntik el, hogy az Egyesült Államokkal együtt a világ is újra recesszióba süllyed, vagy lassú növekedésre lehet számítani.

Nehéz helyzetben itthon is

Magyarországon a hazai növekedést továbbra is az export támogatja. A pénzügyi elemző szerint továbbra is „együtt sírunk és együtt nevetünk a németekkel”, vagyis a német gazdasági adatok nagyban meghatározzák az itthoni helyzet alakulását. A következő költségvetéssel kapcsolatosan ugyanakkor nehéz helyzetben van a kormány, hiszen annak hiányát úgy kell 3 százalék alatt tartania, hogy közben gazdasági növekedést is generáljon.

Bár az államadósságot leszámítva a fontos mutatókat illetően jól teljesítenénk, az Európai Unió nem lehet engedékeny hazánkkal szemben. Az uniós tagságunk története alatt ugyanis szinte folyamatosan túlzott deficit eljárás alatt állunk. Ezek a relatíve jó mutatók indokolják az IMF-fel folytatott kemény tárgyalásokat, így a Questor egy magasabb költségvetési hiány elfogadtatását is jónak találná. Az IMF azonban nem csak pénzt kölcsönöz, hanem annak visszafizetéséről is gondoskodnia kell. A pénzügyi elemző szerint ezért a Valutalap - teszik vagy sem - hazánk költségvetésébe a továbbiakban is beleszól majd.

Háda Bálint ezzel kapcsolatosan kiemelte, hogy jónak tartaná egy készenléti-hitel megállapodás elfogadtatását is. Ehhez a pénzhez ugyanis nem kéne hozzányúlnunk, ám szükség esetén rendelkezésünkre állhatna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását