2024. április 30. - Katalin, Kitti

700 millió liter olaj ömlött a tengerbe

Mintegy 700 millió liter nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe a BP olajtársaság tenger alatti lelőhelyéről - állítják független kutatok, akik az 1522 méteres vízmélységben található sérült kútfejből feltörő olajról készült felvételek segítségével készítették el számításaikat
2010. szeptember 24. péntek 17:13 - HírExtra
A Columbia Egyetem két kutatójának számításai kissé felülmúlják az amerikai kormány 651 millió literről szóló becslését, azonban a Macondo nevű kútból hónapokon át különböző intenzitással ömlő olaj mennyiségét nehéz pontosan megbecsülni, ezért a többszöri módosítás után hivatalosan is bejelentett adatok helyesnek mondhatók - olvasható a Science tudományos szaklap eheti számában.

Marcia McNutt, az amerikai földtani intézet igazgatója - aki a szövetségi számítások helyességét ellenőrizte - bízta meg a két kutatót, hogy átfogóan és elfogulatlanul vizsgálják felül a kormány eredményét.

Tim Crone vezető kutató szerint a két eredmény a hibalehetőségeket is beleszámítva annyira átfedi egymást, hogy a legfrissebb hivatalos adatok helyesnek tekinthetők. Szerinte azonban a kormányzati becslésekhez képest az ő adatai közelítik meg jobban a valóságot, mert a tekintélyes tudományos szaklapba kerülő írások csak a vizsgálati módszerek helyességének áttekintése és szigorú szakmai felülvizsgálat után jelenhetnek meg.

A Mexikói-öbölben április 20-án a Deepwater Horizon olajfúró platform felrobbanását és elsüllyedését követően a tenger fenekén lévő kútfej július 15-i elzárásáig ömlött az olaj a tengerbe. A BP eddig mintegy 9,5 milliárd dollárt költött a kitörés elfojtására és a szennyezés okozta árok enyhítésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását