2024. május 2. - Zsigmond

Az ENSZ fellép a denevérek védelmében

A denevérek jobb megismerésének reményében indította útjára szerdán az ENSZ a denevér éve elnevezésű programját, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szárnyas emlősök nélkülözhetetlen környezetmegőrző tevékenységére.
2010. szeptember 24. péntek 06:54 - HírExtra
"A kártevők elleni harcban részt vevő európai rovarevő denevérektől kezdve, egészen az esőerdők fenntartásában fontos szerepet játszó virágmag-széthullató trópusi bőregerekig, ezek a szárnyas emlősök nélkülözhetetlen szolgáltatásokat tesznek a természetnek szerte a világon" - olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) közleményében.

A szervezet szerint azonban a világ denevérpopulációja jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben. Ennek egyik oka, hogy a városiasodás miatt folyamatosan csökkent az állatok természetes élőhelyeinek nagysága és száma, valamint a különböző járványok sem kímélték a denevéreket.

"Összehasonlítva a tigrisekkel, vagy az elefántokkal, a denevérek csak nagyon kevés pozitív figyelmet kapnak" - mondta Andreas Streit, az Európai Denevérpopulációk Megőrzéséért Egyezmény (EUROBATS) ügyvezető titkára.
 
"Ezek a szárnyas emlősök azonban lenyűgöző állatok, és nélkülözhetetlen szerepet játszanak a környezetünk megőrzésében" - tette hozzá. A világ 1100 denevérfajának mintegy fele tartozik a végveszélyben lévők közé, az erdőirtások és egyéb fenyegetettségek miatt.

"A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy a denevérek, milyen értékes szolgálatokat tesznek a természetnek. A trópusi mezőgazdaságok számára központi jelentőségű gyümölcstermesztés például hatalmas arányban függ a denevérek ökológiai közreműködésétől.
Nagyjából 134 olyan közkedvelt termés van, amelyet részben, vagy akár egészben is a denevérek mag-szétszóró, illetve beporzó tevékenyégének hála élvezhetnek az emberek" - hívta fel a figyelmet az UNEP.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását