2024. május 4. - Mónika, Flórián

Színek, szagok és ízek bűvöletében

A Kutatók Éjszakája alkalmából a szemüket, az orrukat és természetesen az ízlelőbimbóikat tehették próbára az érdeklődők a Corvinus Egyetem Érzékszervi Laboratóriumában.
2010. szeptember 27. hétfő 14:49 - Bakos András
Gyerekjáték?
Az érzékszervi teszteken elsőként különböző üvegcséket sorba állítva a szemünket tették próbára. A különböző üvegcsék világos áranyalattól sötétig való sorrendbe rakása csak látszólag bizonyult egyszerű feladatnak. Pirostól a sárgáig még csak elboldogultam valahogy, ám a zöld színeknél már jobban jött volna, ha egy totókulcs is van nálam. A sötétebb zöld árnyalatok ugyanis szinte egyformák voltak, így azokat még a neonfényben sem lehetett megkülönböztetni. Nem is beszélve az ezután következő illat-tesztről, ahol a tíz illatmintából mindössze kettőt – a fahéjat és a citromot – tudtam felismerni. A többi illat egészen egyszerűen összekeveredett, sőt a citrom, a narancsvirág, valamint a jázmin illatát következetesen szappannak éreztem. Nem könnyű hát a bírálók feladata, szerencsére a számukra felelősségteljes munkát mi itt játékos formában ismerhettük meg.
Mire jók a gyakorlott érzékszervek? A képzett orrok és ízlelőbimbók az egyes termékek fejlesztésében játszanak óriási szerepet. Az élelmiszerek tulajdonságainak fejlesztése során pedig úgy használják az embereket, mint a mérőműszereket. Ehhez szükséges az emberek „kalibrálása” is, vagyis különböző érzékeik fejlesztése, amely különböző tesztek elvégzésével történik. Rengeteg teszt elvégzése után pedig az egykori laikusok képzett bírálóvá válhatnak, akik számos illatot, ízt, és színt képesek megkülönböztetni

Közismert például, hogy mi magyarok – tengerpart híján – kevés halat fogyasztunk. Mivel a halakban levő foszfor nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz, ezért a tojások bizonyos típusát foszforral dúsították. Ehhez a csirkékkel halat kellett etetni, ám annak megfelelő mennyiségét az ízlelés teszt segítségével döntötték el. Ha a csirke ugyanis túl sok halat eszik, akkor az a tojás ízén is érződni fog.

Halíz

A teszt során az egyes oldatokat különböző hígításban megkóstolva döntik el, milyen ízt éreznek. A nemzetközi szabványok szerint az általunk megszokott négy alapíz (édes, sós, savanyú és keserű) is kibővül fémes illetve glutamátos ízekkel. Ez utóbbi ízhatás számos gyengébb minőségű levesporban megtalálható, ám a bírálók a példában említett halízt is felismerik. Ennek segítségével korrigálhatóak lesznek az egyes termékek tulajdonságai.

Ha élelmiszerekről beszélünk, a legtöbbünknek az étel íze, illata és természetesen látványa jut eszünkbe. Nagyot téved ugyanakkor, aki azt hiszi, hogy az érzékszervi laboratóriumok kizárólag a termékek ezen tulajdonságait vizsgálják. A kutatók például a közkedvelt csipsznek nem csak a megjelenését, és ízét, hanem roppanásának hangját is figyelik. A burgonyaszirmok vizsgálatánál így egy képzett bírálónak a fülére is szükség lehet, hogy minél jobb minőségű termék kerülhessen a boltokba. 

Az 1995 óta létező Érzékszervi Laboratóiumban már több tízezer terméket teszteltek. A Kutatók Éjszakája alkalmából pedig nagy volt az érdeklődés, hiszen nem mindennap adatik meg az a lehetőség, hogy érzékszerveinket tudományos körülmények között is próbára tegyük.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását