2024. április 29. - Péter

A Google beismerte bűnét

Beismerte a Google, hogy a világtérképéhez kapcsolódó utcanézegető (Street View) alkalmazás bővítésénél a nem titkosított Wi-Fi hálózatokról jelszavakat és elektronikus leveleteket is rögzítettek a térképezést végző speciális járműveikkel.
2010. október 25. hétfő 15:39 - HírExtra
Napokkal az amerikai informatikai vállalat beismerése előtt a kanadai adatvédelmi biztos jelentette be, hogy a Google az utcanézetekkel együtt teljes elektronikus levelezéseket is rögzített, ezzel pedig több tízezer kanadai jogait sértette meg.

A Google korábban mindössze azt ismerte el, hogy a Street View szolgáltatás adatgyűjtésével párhuzamosan "véletlenül" rögzített bizonyos személyes adatokat, miközben a vállalat azzal védekezett, hogy a járművek folyamatos mozgásából adódóan csak töredékinformációkról lehet szó.

A vállalat szóvivője elmondta, hogy a kifogásolt, mintegy 600 gigabájtnyi hálózati információt a Google személyiségjogi szempontokból korábban nem nézte át, és csak az adatgyűjtés jogszerűségét kutató nemzetközi vizsgálatból derült ki, hogy bizonyos esetekben teljes hivatkozások, elektronikus levelek, címek és jelszavak is vannak a rögzített adatok között.

Alan Eustace, a Google fejlesztési és kutatási igazgatóhelyettese hivatali blogjában kijelentette, hogy súlyos hibát követtek el az adatok rögzítésénél, és ahol lehet, mielőbb törölik ezeket.

A Google 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött Wi-Fi hálózati információkat. Hollandiát és Új-Zélandot beleértve jelenleg hat országban zárult le a Google elleni vizsgálat. Ahol az informatikai cég lehetőséget kap rá, mielőbb törli a kifogásolt adatokat, hozzátéve, hogy a Street View fényképezését végző járművek, az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben többé nem gyűjtenek Wi-Fi információkat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását