2024. május 2. - Zsigmond

Megérkeztek az illegális bevándorlókat felszámoló határőrök

Kedden megérkeztek Görögországba azoknak a határőröknek az első csoportjai, akiket az Európai Unió segítségül küldött a török határra az illegális bevándorlók áradatának feltartóztatására.
2010. november 2. kedd 21:32 - HírExtra
A 26 tagállamból, köztük Magyarországból érkező 175 határőr két hónapig marad az északkelet-görögországi Oresztiadában. Athén múlt héten jelentette be, hogy segítséget kért Cecilia Malmströmtől, az Európai Bizottság belügyi biztosától és Annemie Turtelboomtól, a soros EU-elnök Belgium belügyminiszterétől az EU külső határainak védelméhez.

Görögország és Törökország szárazföldi határán minden nap tömegesen próbálnak belépni Görögországba főként Irakból, Iránból, Afganisztánból, illetve Észak-Afrikából származó illegális bevándorlók.

Az uniós határőr-különítmény az unió külső határainak védelmét segítő, Frontex nevű ügynökség gyorsbevetésű egysége (RABIT) és az EU tagállamok határőreiből verbuválódott, kivéve Nagy-Britanniát és Írországot, és a nem tagállam Izland és Norvégia is küld személyzetet. Az alakulat csütörtöktől a görög határőrökkel együtt teljesít szolgálatot a mintegy 120 kilométeres határszakaszon.

Az alkalmazási előírások értelmében az uniós különítmény fegyveres tagjai csak akkor folyamodhatnak erőszakhoz, ha erre felhatalmazást kapnak Görögországtól és saját hazájuktól. Tevékenységükért a görög állam viseli a felelősséget. A szakemberek képesek lesznek a hamis úti okmányok kiszűrésére, lopott autók azonosítására, s munkájukat betanított kutyák is segítik. A Frontex arra számít, hogy már puszta jelenlétük is elriasztja a szervezett bűnözőket, mindenekelőtt az embercsempész bandákat.

A Frontex arról számolt be, hogy 2010 első felében az unió határain őrizetbe vett 40 997 illegális bevándorló több mint háromnegyede Görögországban lépett be az EU területére, és elsősorban Törökország felől érkezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását