2024. május 2. - Zsigmond

Segítséget kérnek a Mol-ügyben

Az orosz Surgutneftegas konszern által vásárolt Mol-részvénycsomag körüli helyzet megoldásában az Európai Unió segítségét kérte Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes a Günther Oettinger uniós energiaügyi biztossal tartott találkozón kedden Moszkvában.
2010. november 2. kedd 22:19 - HírExtra
Szecsin feltétlenül szükségesnek nevezte annak a kérdésnek a megoldását, hogy a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) élhessen a piaci körülmények között másfél éve vásárolt részvények tulajdonosi jogaival.

"Az évi 65 millió tonna kőolajat kitermelő Surgutneftegas tulajdonosként való belépése kétségtelenül erősíteni fogja a Mol piaci helyzetét a nyersanyaggal való ellátás terén" - mondta Szecsin a megbeszélésről kiadott közlemény szerint, és reményének adott hangot, hogy az Európai Unió részt vállal a kialakult helyzet megoldásában. Az uniós biztos kijelentette, hogy a felvetett kérdéseket a lehető legalaposabban meg fogja vizsgálni.

A megbeszélésen szó volt az orosz-EU energiaügyi párbeszéd küszöbön álló, 10. konferenciájának előkészítése kapcsán Oettinger javasolta, hogy a párbeszédet jelentős mértékben szélesítsék ki, és meghívta az orosz szakértőket, hogy vegyenek részt a 2050-ig szóló hosszú távú uniós energiaügyi stratégia kidolgozásában.

Szecsin felszólította az EU-t, hogy adja meg a stratégiai státust az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékeknek, amelyek kétségtelenül fokozzák az EU energetikai és környezetvédelmi biztonságát. A Nabucco vezeték tervére célozva kijelentette: "Oroszország támogatja az energiahordozók szállítási útvonalainak diverzifikálását, de ezen belül első sorban azokat a projekteket, amelyek gazdaságilag megalapozottak, hatékonyak, és világos, hogy milyen nyersanyagforrásra támaszkodnak".

Az orosz politikus tájékoztatta Oettingert az orosz cégek részvételéről külföldi projektekben, első sorban a német Ruhr Oel 50 százalékának megvásárlásáról, és javasolta, hogy az európai vállalatok vegyenek részt a kalinyingrádi atomerőmű építésében.

Ezen kívül Szecsin szükségesnek mondta az európai árképzés alapos tanulmányozását, mivel az orosz gáz exportára nem ritkán a tulajdonképpeni felhasználók által fizetett ár mindössze 30-40 százaléka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását