2024. május 5. - Györgyi
Szanyi Tibor szocialista politikus egy médium szerint árulónak titulálta Gyurcsány Ferencet, mivel a megbeszéltekkel ellentétben az exminiszterelnök felszólalt a Demokratikus Charta rendezvényén. Szanyi Tiborral beszélgettünk.
2010. november 4. csütörtök 10:18 - Forján-Vass Máté

Gyurcsány Ferenc ezek szerint külön úton jár?

Igen, mert az emberek fejében ez könnyen zavart okozhat. Ezért mondtam: a fő vonal a baloldali szavazótábor újjáépítése. Ez van az alapszabályban is.

Ezt a volt miniszterelnök miért nem veszi komolyabban?

Ezt tőle kell megkérdezni. Mi határozottan mondtuk neki, hogy működjön együtt a párt vezetőségével. Vevők vagyunk az ő ötleteire, de tudomásul kell vennie, hogy a vezetőség azt a vonalat követi, amelyre felesküdött a kongresszuson.

Lehet, hogy magának keres más utat?

Ez olyan, mint amikor az embernek nincsen lakása és előre megveszi a bútorokat. Hova? Minek?

Miért nem tartatják be vele a szabályokat?

Ezért szóltam most. Attól még megy a párt hajója tovább, hogy valaki rendetlenséget csinál a fedélzetén. Azért nem lehet nagy viszont ez a rendetlenség, mert Bauer Tamás neve nem hozza lázba a baloldali szavazókat. Így nem lehet baloldali tömegeket odavinni.

Egy szövetségi rendszert ki lehet találni, de azt a párt táborának felépítésével ne keverjük össze. Ez csak zavart okoz a fejekben: az MSZP tag Gyurcsány Ferenc miért a liberálisokkal foglalkozik?

Igen, de közben azt jósolják, hogy a Demokratikus Platform előkészítés egy saját párthoz, lehet, hogy ehhez gyűjt erőket?

Nem tudom, hogy új pártot akar-e építeni Gyurcsány, de az említett kapcsolat.hu oldalon úgy tűnt , a hívei azt szeretnék. Ehhez is sok sikert tudok kívánni, csak ne az MSZP pénzén akarjanak ilyet alakítani.

Emellett ezt a platformot, ha konstruktívan bármelyik párttestülettel rendesen megbeszélte volna, már rég felhagyott volna a szervezésével.

Az elnökség és a választmány egyaránt megfogalmazta: a platform az egy párton belüli szerveződés, és csak párttagok lehetnek a tagjai. Emellett nem térhet el a fő iránytól. Kiegészítés lehet a fő irányhoz képest, de a liberalizmus nem az.

Ezt hagyják működni?

Ez még fel sem állt. Amikor egy platformot létre akarnak hozni, akkor az elnökséghez kell fordulni, majd az a választmányhoz bejelenti. A választmány, amikor megkapta a tervezetet, akkor azt mondja: ezt így igen, azt meg úgy nem.

Ezek után jönne a taglista elkészítése, amelyen csak párttagok lehetnének. 300 tag kell és írásban megfogalmazott célok. Ezt leellenőrizzük, hogy nem fiktív tagokról van-e szó. A választmánynak ezt majd meg kell szavaznia.

Utána jön a vezetőválasztás, és az alapszabály, amely nem lehet ellentétes az MSZP alapszabályával.

A Demokratikus Koalíció alapszabálya ellentétes ezzel. Van benne egy olyan passzus, ami nálunk nem létezik: a platform vezetősége feladatokat adhat, és azok végrehajtását ellenőrizheti. Ha egy területi szervezet elhajlik a platform fő irányától, azt kizárják. Ennyire erősen az MSZP alapszabályában ilyesmi nincsen.

Ez egy parancsnoki-katonai rendszer. Nem lehet szórakozni egy párt alapszabályával, az nem egyik napról a másikra jött létre. Gyurcsányék ezeket akarják kikerülni. Olyanok is tagok akartak lenni, akik nem is párttagok, persze, hogy őket nem érdekli az MSZP alapszabály.

Az összes eddig eltűnt párt ott kezdte, hogy áthágták az alapszabályt. Az MDF-nél is mentek a kizárások, az SZDSZ-nél is. Ezért mondom, hogyha Feri komolyan egyeztetett volna a párt valamelyik szervével, akkor most nem itt tartanánk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását