2024. május 3. - Tímea, Irma

Opten: ingadozik a cégfelszámolások száma

A kimagaslóan magas szeptemberi adat után októberben kevesebb, összesen 1.413 cég ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást Magyarországon - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből.
2010. november 5. péntek 15:06 - HírExtra
A szolgáltató adatai szerint idén októberben az egy hónappal korábbinál 501-el kevesebb, a tavaly októberhez képest 11-el több vállalkozás ellen indult felszámolás. Az októberi végfelszámolások száma éves összehasonlításban 25 százalékkal csökkent. Az előző évhez képest 18,9 százalékkal kevesebb céget alapítottak októberben.

Az Opten szerint derűlátásra nincs ok, az éves bázist figyelembe véve elhanyagolható mértékben változott a felszámolási eljárások száma, "a válság csak visszatért a rendes kerékvágásba". A magas szeptemberi felszámolási adat mögött elsősorban a nyári ügyhátralék ledolgozása állt, az októberi csökkenés így nem tükröz semmilyen javulást a cégek általános likviditási helyzetét illetően - kommentálta a változást Csorbai Hajnalka az Opten stratégiai igazgatója.

Az év első tíz hónapjában 18,8 százalékkal több vállalkozás ellen indult felszámolás az egy évvel korábbi 32,9 százalékhoz képest. Így október végéig összesen 14.818 társaság ellen kezdeményeztek felszámolást, ami megközelíti a 2009. évi teljes adatot, s jóval túlszárnyalja a 2008-ban tapasztalt 11.451-es számot.

Októberben összesen 1065 cég kezdeményezett önmaga ellen végelszámolási eljárást, ami szeptemberhez képest 68-al, 2009 októberéhez képest pedig 354-el kevesebb. Az év első tíz hónapjában azonban tovább nőtt a végelszámolások száma, de annak növekedés üteme lényegesen lassult. Míg tavaly októberben 37,8 százalékkal több céget zártak be tulajdonosaik, mint az azt megelőző évben, az idén a regisztrált 11 921 eset 6,95 százalékos növekedést jelent.

Októberben a szeptemberinél 417-el, az egy évvel korábbinál 850-el kevesebb céget alapítottak. Az év első tíz hónapjában csupán 1 százalékkal kevesebb cégalapítás volt, mint az előző év hasonló időszakában, amikor is 4,8 százalék volt a csökkenés hasonló mértéke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását