2024. május 4. - Mónika, Flórián

Geréb Ágnesért vonultak Pesten

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért tüntettek civil szervezetek hétfőn Budapesten.
2010. november 8. hétfő 21:38 - HírExtra
A demonstráció résztvevői az V. kerületi Roosevelt térről fáklyákkal a kezükben a Lánchídon át Semmelweis Ignác I. kerületben található szülőházához vonultak.

Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Egyesület szóvivője a rendezvényen felolvasta azt a levelet, amelyben arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy segítsen "rendet, jogbiztonságot, igazságot" teremteni az otthon szülés területén.

Úgy fogalmaztak: "nem tűrjük tovább, hogy meghurcolják, gyalázzák, jogtalan és igazságtalan eljárásoknak vessék alá, majd börtönben alázzák azt a szakembert, akinek több ezer otthonszülő nő köszönheti a háborítatlan szülést".

A demonstráción a szervezők (Születésház Egyesület, Szülők a Szabad Szülésért Egyesület) becslése szerint több ezren vettek részt, az MTI tudósítója szerint viszont csak pár százan voltak.

Geréb Ágnes előzetes letartóztatását múlt pénteken hosszabbította meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), addig terjedően, amíg az elsőfokú bíróság a tárgyalás előkészítése során határozatot hoz, de legfeljebb 2011. január 8-ig. A szülész-nőgyógyászt, aki a korábbi felfüggesztő döntés miatt nem gyakorolhatja a hivatását, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.

A bíróság végzésében megállapította, hogy "az előzetes letartóztatás fenntartásának okai továbbra is fennállnak".

Álláspontja szerint továbbra is megalapozottan lehet tartani attól, hogy a - más hasonló bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt álló - gyanúsított a szabadlábon hagyása esetén tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével vagy más módon meghiúsítaná, megnehezítené a bizonyítási eljárás eredményességét, illetve újabb, hasonló jellegű, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A végzés nem jogerős. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását