2024. május 3. - Tímea, Irma

Akiket feláldoztak az isteneknek...

Hat mumifikált XV. századi kutyát fedeztek fel a Limától 25 kilométerre délre fekvő Pachacamac prekolumbián romvárosban, az ebeket minden bizonnyal az isteneknek áldozták fel.
2010. november 12. péntek 07:46 - HírExtra
"Megőrződött a kutyák szőrzete, s az összes foguk" - hangsúlyozta Jesus Holguin, a Pachacamac Múzeum régésze, hozzátéve, hogy a helyszínen négy gyermekmúmiát is felfedeztek.

A vászonba betekert kutyatetemeket a romváros egyik agyagtéglából emelt piramisában temették el, a mumifikált ebeket két hete fedezték fel. Az archeológusok meggyőződése szerint az állatokat egy temetéssel kapcsolatosan ajánlották fel az isteneknek, ám mint Isabel Cornejo régész rámutatott, nem ismeretes, hogy valamilyen magas rangú inka személyiségről van-e szó.

Azt még nem sikerült megállapítani, hogy milyen fajtájú kutyákról van szó. Annyi mindenesetre már bizonyos, hogy nem az ókori őshonos szőrtelen perui kutyákról van szó, vagy a pásztorkutyákról, amelyek maradványait a 900 és 1350 között Peru déli részén virágzott Chiribaya-kultúra népének temetőiben fedezték fel.

"A kutyák erős fogazata arra enged következtetni, hogy háziasított állatok, amelyeket vadászat céljára tenyésztettek ki" - magyarázta Enrique Angulo szakértő.

A kutatók röntgenvizsgálatoknak vetik alá a múmiákat, hogy kiderítsék, milyen fajtájú kutyák lehettek.

Denise Pozzi-Escot, a Pachacamac Múzeum igazgatója szerint a leletek révén a tudósok bővíthetik az ősi perui kutyafajtákra vonatkozó ismereteiket.

A kutyák maradványai igen jó állapotban maradtak fenn, köszönhetően a talaj minőségének, valamint a perui partvidék éghajlatának, ahol igen ritkák az esők.

Pachacamac a legfontosabb vallási központ volt a perui partvidék középső részén, Az épületek és templomok többsége az inka hódítás előtt, Kr.u. 800-1450 között épült. Zarándokok ezrei látogatták Pachacamacot, hogy elhozzák az isteneknek szánt gazdag ajándékaikat, a helyszínen nem voltak ritkák az emberáldozatok sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását