2024. május 4. - Mónika, Flórián
Civil szervezetek tüntettek Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért. Az eseményt többek között a Szülők a Szabad Szülésért Társaság szervezte, melynek szóvivőjével, Békés Bencével beszélgettünk.
2010. november 15. hétfő 11:49 - Fontos Erzsébet

Miért hosszabbították meg Geréb Ágnes előzetes letartóztatását? Példát akarnak statuálni és még nagyobb sajtóvisszhangot szeretnének az ügynek, vagy húzzák az időt addig, míg a döntéshozók állást nem foglalnak az otthonszülés kérdéskörében?

Arra hivatkoztak, hogy Geréb doktornő nyomokat tűntethet el. Az Alma utcai születésházban napokig tartott a nyomrögzítés, a doktornő lakásán viszont eddig nem tartottak házkutatást. Miért? Remélem más esetekben, amikor egy valóban veszélyes bűnözőt fognak el, nem várnak heteket a nyomok felkutatásával, mert az komoly szakmai hiba lenne. Azt tudom, hogy a családot még nem keresték meg, hogy bejussanak a lakásba. A tanúk befolyásolása a másik indok, ami teljesen abszurd és megalapozatlan.
 
Egyrészt korábbi eljárások során sem merült föl soha ilyesmi a doktornővel kapcsolatban, tehát nem tudni mire alapozzák a gyanút, másrészt röhejes még csak belegondolni is, amint több száz embert végighívogat, vagy meglátogat, hogy hamis tanúzásra kérje őket. A bűnismétlés lehetőségével kapcsolatban érdemes tudni, hogy a bábai tevékenység nem bűncselekmény, hanem az állam folyamatos alkotmányos mulasztása miatt rendezetlen területnek számít, amiben a rendőrség és az ügyészség nem hivatott állást foglalni.

Ha az állam támogatja az otthonszülést, akkor ki irányítja a Geréb Ágnes elleni támadássorozatot?

Köztudott, hogy egy olyan államban, ahol a rendszer szétzilált, korrupciós ügyektől hemzseg, nincs határozott politikai irányítás, a hatalmon lévők csak a saját érdekeikkel vannak elfoglalva, ott a jelentősebb gazdasági érdekcsoportoknak aranyéletük van. Lehetőségük van befolyásolni a rendszer intézményeiben dolgozókat, ezen keresztül fenntartani olyan állapotot, ami nekik hihetetlen profitra ad lehetőséget, az egyszerű állampolgároknak káros, de legjobb esetben is haszontalan. Ennek az érdemtelen profitnak a védelmében nyújtják most be a számlát azoknak, akiket eddig „támogattak”, számonkérik törvénytelen befektetésüket.
 
Az előző kormány idején emiatt bukott el a szabályozás, és akkor lett előkészítve az a folyamat, aminek fontos része Geréb doktornő előzetes fogvatartása. Cinikusan azt mondhatnám, hogy ügyes megoldás, hogy a vétlen jelenlegi kormánynak kell megküzdenie a hazai és nemzetközi nyomással az ügyben. Ezért mondtam november 8-án a Semmelweis Múzeumnál, hogy arra kérjük Orbán Viktor kormányát, hogy együtt hatástalanítsuk ezt a múltból itt maradt bombát.

Milyen előrelépések történtek az otthonszülés jogi szabályozására vonatkozóan?

A kormány által delegált szakértők mindegyike meglepően tájékozott a témában. Kérés nélkül letettek az asztalra egy reális ütemtervet, amiből tudható, hogy ez végre nem az eddig megszokott vállveregetős politikusi kommunikáció, amiben mindent ígérnek, de nem látszik a realitás, és persze teljesen más lesz a vége. A részleteket is hamarosan nyilvánosságra fogjuk hozni.

Mi lenne a kormány feladata abban, hogy végérvényesen megszűnjön az otthonszülést és a kórházban szülést pártolók csatározása?

Ez nem a kormány feladata. Nekünk civileknek kell elérnünk, hogy a témában mindenki felismerje, közös a célunk: a háborítatlan szülés elterjedése kórházban és azon kívül. Nekünk kell elérnünk, hogy az a szennylap, amely jelenleg rengeteg pénzt keres azon, hogy uszítja az embereket, és sokan tőle veszik át a legbrutálisabb hazugságokat, ne merje ezt tenni, legyen evidencia az elfogulatlan megközelítés.

A „Szülők a Szabad Szülésért Társaság” elfogultan védi Geréb Ágnest vagy elismeri, hogy egyes szüléseknél valóban hibázott?

Nem ismerek olyan embert, aki tévedhetetlen. Dr. Geréb Ágnes hibáit tőle szoktuk hallani a szülésfelkészítő tanfolyamokon. Pont az adja a hitelét, hogy Magyarországon szinte egyedülállóan nem akarja elhallgatni a szüléssel járó kockázatokat, nem gondolja, hogy ha elmondja a kismamáknak, hogy mit hibázott korábban és milyen valódi kockázatai lehetnek a szülésnek, akkor elbizonytalanítja őket, hanem inkább segít nekik felelős döntést hozni. Azokat tartom felelőtlennek, akik nem tekintik felnőttnek a várandósokat és családjukat, azt mondják, hogy majd mindent megoldok, aztán ha baj van, a felelősséget elhárítják.

Nem láttam olyan szülész orvosi honlapot, ahol egy tragédia bekövetkezte után néhány órával tájékoztatás jelent volna meg. Dr. Geréb Ágnes ezt mindig megtette.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását