2024. május 2. - Zsigmond

Erkel fesztivál a Kolozsvári Operában

Erkel fesztivált tart novemberben a Kolozsvári Magyar Opera, a rendezvény keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum Kolozsváron is bemutatja Az 1800-as járat – Erkel Ferenc és a romantika kora című vándorkiállítást - adta hírül kedden a romániai magyar sajtó.
2010. november 16. kedd 12:37 - HírExtra
A Szabadság, a Krónika és az Új Magyar Szó című napilapok, valamint a Transindex hírportál beszámolt arról, hogy a kincses városba érkezett a vándorkiállítás, amelynek anyaga nemcsak a zeneszerzőről, hanem az egész korszakról is szól.

Az autóbuszba berendezett kiállítással a szervezők elsősorban a fiatalokat célozták meg. A tárlat multimédiás eszközök segítségével teszi élményszerűvé a száraz művészet- és zenetörténeti adatokat, a kétszáz éve született Erkel művészi pályafutása mellett a romantika korának festészeti, zenei, társasági életébe nyújt bepillantást.

A mozgó kiállításként működő busz bejárta a Kárpát-medencét Pozsonytól Kolozsvárig, a költségeket a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázati forrásokból finanszírozta. Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója arról számolt be, hogy az általa vezetett intézmény november 18. és 30. között Erkel fesztivállal tiszteleg a magyar nemzeti opera megteremtőjének emléke előtt.

Ebből az alkalomból a kolozsvári intézményben négy előadást mutatnak be. A közönség megtekintheti Erkel Ferenc Brankovics György, Sarolta és Bánk bán című operáit. Utóbbi előadás címszerepét a Kolozsvárról elszármazott Kiss B. Attila alakítja. A fesztivál keretében bemutatják Szigligeti Ede Két pisztoly című művét is, amelynek zenéjét szintén Erkel szerezte.

Ez utóbbi előadás a budapesti Fészek Művészklub és a nagyváradi Szigligeti Társulat közös produkciója. A Kolozsvári Magyar Opera az elmúlt két évtizedben Erkel Ferencnek mind a nyolc operáját színre vitte - írja a romániai magyar sajtó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását