2024. május 3. - Tímea, Irma

A zsarnokgyík a leggyorsabb dino

A Tyrannosaurus rex gyorsabb volt bármely korabeli állatnál.
2010. november 17. szerda 20:04 - HírExtra
A Tyrannosaurus rex, azaz a "zsarnokgyík", amelyet minden idők egyik legnagyobb szárazföldi húsevőjeként tartanak számon, gyorsabb volt, mint bármely korabeli állat - állítják kanadai kutatók, akik vizsgálataikról a The Anatomical Record című folyóiratban számoltak be.

A héttonnás, 4 méter magas és 12 méter hosszú kolosszusokat sokan tunya dögevőknek gondolják, ám az Albertai Egyetem kutatói Scott Persons paleontológussal az élen úgy vélik, hogy a T. rex a farok csontszerkezetének és izomzatának köszönhetően igencsak fürge lehetett - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.
"A paleontológusok szerint a farok pusztán a szörny hatalmas fejének az ellensúlyozására szolgált, ám ez távolról sincs így" - fogalmazott Persons.

A kanadai paleontológusok kutatásaik során összehasonlították a T.rex farkának szerkezetét modernkori hüllőkével, így például a krokodiléval, valamint a komodói varánuszéval (komodói sárkányéval). E vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy mindnyájuk esetében a farok legerőteljesebb izmai a combcsonthoz kapcsolódnak. Ezek az úgynevezett caudofemoralis izmok biztosítják a farokcsapások erejét, amelyek a gyors előrehaladást teszik lehetővé.

Persons és munkatársai azonban egy lényeges eltérésre is felfigyeltek a T. rex és a modernkori hüllők között. A farok alakját és erejét a farokcsigolyákhoz kapcsolódó csigolyabordák biztosítják. A zsarnokgyík esetében a csigolyabordák a farok végétől számítva sokkal távolabb kezdődnek, mint a krokodil vagy a komodói sárkány esetében. Ez a sajátosság nagyobb mozgásteret engedett a caudofemoralis izmoknak, amelyek szabadabban, nagyobb erővel húzódtak össze, illetve ernyedtek el. A csigolyabordák hiányában ezek az izmok nagyteljesítményű "erőműteleppé" váltak, lehetővé téve a zsarnokgyíknak a futást.

A T. rex csontjainak mérései és számítógépes modellezés alapján Personsék arra a következtetésre jutottak, hogy a zsarnokgyík izomtömegét legkevesebb 45 százalékkal becsülték korábban alá. Ennek alapján sokan úgy gondolták, hogy a T.rex nem rendelkezett elegendő izomerővel a futáshoz, ami a sikeres vadászat záloga - ez viszont a zsarnokgyíkot a dögevésre kárhoztatta, meg kellett elégednie más húsevők által hátrahagyott maradékokkal.

Ami a T.rex tényleges sebességét illeti, a kanadai kutatók szerint nehéz ezt pontosan meghatározni, ám bizonyosan lekörözött bárkit a saját ökorendszerében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását