2024. május 2. - Zsigmond

Magyar-montenegrói gazdaság: megegyezetek az együttműködésről

A montenegrói-magyar gazdasági együttműködés további konkrét projektjeiről született megállapodás Podgoricában a két ország szakembereinek részvételével tartott gazdasági vegyes bizottság ülésén.
2010. november 19. péntek 11:29 - HírExtra
Botos Balázs elmondta, a találkozón meghatározták, a jövőben milyen konkrét projektekben valósul meg a magyar-montenegrói gazdasági együttműködés; meghatározták ezek konkrét menetrendjét és azt, hogy melyik félnek pontosan milyen feladatokat kell elvégeznie.

Az államtitkár a magyar-montenegrói gazdasági együttműködés konkrét területei közül megemlítette a környezetszennyező hulladékok feldolgozását, az épület-energiatakarékosság kérdését és az illegális lakóépületek feltérképezésének, nyilvántartásának az ügyét. Hozzátette, a felek megállapodtak arról, hogy folytatják az együttműködést a turizmusban és a szénhidrogéniparban, valamint új témaként bekerült az együttműködési területek közé a vasútfejlesztés.

Botos Balázs az MTI kérdésére elmondta, a gazdasági válság, amelyből úgy tűnik, megindult a lassú kilábalás, nem jelenti az együttműködés gátját, sőt szorosabb együttműködésre, a kereskedelmi kapcsolatok és a beruházások fejlesztésére ösztönöz. Megemlítette, hogy a magyar-montenegrói kölcsönös kereskedelmi kapcsolat idei adatai már jobbak voltak, mint az adott időszakra vetített tavalyi értékek.

Montenegróban Magyarország a legjelentősebb működőtőke-befektető: az OTP Bank 2006 óta a Montenegróban piacvezető Crnogorska Komercijalna Banka tulajdonosa, a Magyar Telekom egy évvel korábban szerzett többségi részesedést a Telekom Montenegróban, a Hunguest Hotels pedig tavaly nyitott négycsillagos szállodát a horvát határhoz közeli tengerparti üdülőhelyen, Herceg Noviban. A magyar kormány emellett igyekszik ösztönözni a magyar kis és közepes vállalatok megjelenését az adriai országban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását