2024. május 3. - Tímea, Irma

MSZP: Matolcsy beismerte az egykulcsos adó hátrányát

Az MSZP szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön elismerte, hogy lesznek olyanok akik rosszul járnak az egykulcsos adórendszerben, az alacsonyabb jövedelmű alkalmazottakat ezért fizetésemeléssel kompenzálják a közszférában.
2010. november 25. csütörtök 20:03 - HírExtra
A tárcavezető a FigyelőNetnek adott, csütörtökön közölt interjújában azt mondta lesz, akinek jövőre csökken a bére a közszférában, de ők extra fizetésemelést kapnak. Matolcsy György szerint a béremelés 690 ezer emberre vonatkozik a közszférában, így erre a célra elegendő 25-30 milliárd forint. Hozzátette: a gyermekeseknél nyilvánvalóan emelkedik a nettó bér, a gyermeket nem nevelőknél azonban valóban van olyan bérsáv, ahol 1-5 ezer forinttal csökkenne a nettó bér.

A miniszter szerint a versenyszférában ezt a csökkenést a béremelkedés egyenlítheti ki.
Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ugyanakkor arra hívja fel Matolcsy György figyelmét, hogy amennyiben "komolyan gondolja ígéretét, villámgyorsan be kell nyújtania egy módosító indítványt, ugyanis a 2011-es költségvetésben színét sem látni a kompenzációhoz szükséges 25-30 milliárd forintnak".

Az MSZP kifogásolja továbbá, hogy a kormány miként kívánja megsegíteni az adóváltoztatások által kedvezőtlenül érintett mintegy másfélmillió versenyszférában dolgozó munkavállalót - fűzi hozzá.
Az ellenzéki politikus a fentiek mellett szerdai, magánnyugdíj-pénztári tagságot érintő bejelentése miatt lemondásra szólítja fel Matolcsy Györgyöt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán közölte: a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben. Mint mondta, aki a (korábbi) kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását