2024. április 29. - Péter

Navracsics átvette az elnökségi feladatokat

Átvette pénteken az uniós elnökségi feladatokat Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a tagállami kormányokat képviselő bel- és igazságügyi tanács igazságügyi szekciójában.
2010. december 3. péntek 19:04 - HírExtra
A szekció Brüsszelben megtartotta a belga uniós elnökség alatti utolsó ülését, és a napirendi pontok megtárgyalása után Navracsics ismertette a soron következő magyar elnökség igazságügyi prioritásait, illetve hivatalosan átvette a korábbi féléves cikluson átívelő igazságügyi feladatokat. A miniszter magyar újságíróknak elmondta: a magyar EU-elnökség igazságügyi téren két területre kíván kiemelten összpontosítani: az egyik a "polgárközeli Európa" kialakítását célzó intézkedések sorozata, a másik az uniós roma keretstratégia formába öntése.

Az előbbi témakörbe tartoznak olyan lépések, amelyek egyfelől az európai állampolgárság, az alapvető jogok érvényesülésének kiteljesítésére irányulnak, másfelől olyan igazságügyi politikai lépések, amelyek a polgárok mindennapi életét hivatottak megkönnyíteni, az uniós tagállamok előírásainak egyszerűsítése és összehangolása révén. Így például szeretnék egyszerűsíteni az országhatárokon átnyúló hagyatéki eljárást. Ami a roma keretstratégiát illeti, annak ügyében júniusra, tehát még a magyar elnökség lezárása előtt megállapodásra számít Navracsics Tibor.

A pénteki ülés napirendi pontjai között szerepelt az emberkereskedelem megelőzéséről, illetve a gyermekek szexuális kizsákmányolásáról szóló irányelv megtárgyalása, amelyben egyetértésre jutottak, ez a két dosszié tehát nem fogja terhelni a magyar elnökség íróasztalát.

Szó volt a pénteki ülésen az Európai Unió és az Egyesült Államok között előirányzott egyezmény ügyéről is, amely a büntetőügyekkel összefüggő személyes adatok védelméről szól. Lényegében az volt a feladat, hogy az igazságügyi tanács adjon megfelelő tárgyalási mandátumot az elnökségnek. Ez megtörtént, így a jövő héten megfelelő felhatalmazás birtokában kezdődhetnek meg Washingtonban a tárgyalások.

Ettől függetlenül az uniós országok igazságügyi miniszterei között még nincs teljes egyetértés a megkötendő egyezmény jellegét illetően. A németek - és mellettük felsorakozva néhány további tagállam - felvetették, hogy az egyezményt ne pusztán az EU kösse meg az Egyesült Államokkal, hanem egyben az EU-tagállamok is. Ez azzal járna, hogy minden egyes tagállamban külön ratifikálni kellene majd az egyezményt. Az is vitatott, hogy az új egyezmény érinti-e majd - és ha igen, miként - az egyes tagállamok által az Egyesült Államokkal korábban e tárgykörben megkötött kétoldalú egyezményeket.

A vita nem akadályozza az amerikaiakkal való tárgyalások megkezdését. Most abban állapodtak meg, hogy a nézeteltérések tisztázására munkacsoportot alakítanak, amely a magyar elnökség irányítása mellett tavaszra megpróbálja közös nevezőre hozni az álláspontokat.

Legközelebb - január 20-21-én - Magyarországon, a gödöllői kastélyban ülésezik az EU bel- és igazságügyi tanácsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását