2024. május 17. - Paszkál

Fokozódik az árvízveszély

Újabb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon, mivel az elmúlt 24 órában folytatódott az enyhe, csapadékos időjárás - tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője csütörtökön.
2010. december 9. csütörtök 12:32 - HírExtra
Csont Csaba kifejtette: eső elsősorban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén hullott, a rendelkezésre álló adatok szerint a Tisza külföldi vízgyűjtőjén átlagban 30-60 milliméternyi esett, de helyenként sokkal magasabb értékek is előfordultak (például Királymezőnél 115, Alsókalocsánál 85 milliméter).

A Felső-Tisza hazai területén ennél lényegesen kevesebb, 4-13 milliméter csapadékot mértek. A Bodrog szlovákiai vízgyűjtőjén 5-10, a Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén 1-5 milliméter eső hullott.
Mint mondta, a Tisza a felső szakaszán a lehullott csapadék hatására tovább árad. A hazai Tisza-szakaszon a vízállás még a készültségi szintek alatt van. Csütörtökön Dombrád és Tiszabercel között a vízállás elérheti az elsőfokú készültségi szintet, a következő napokban pedig magasabb készültségi szintnek megfelelő vízszintek is kialakulhatnak.

Tokajnál az átmeneti apadás után ismét emelkedik a vízszint. A Bodrog érkező árhullámával együtt a Tisza vízmagassága Tokajnál csütörtökön már eléri az elsőfokú készültségi szintet. Itt a következő napokban további intenzív áradás várható - tette hozzá. A Bodrog forrásfolyóin a lehullott csapadék hatására újabb árhullámok alakultak ki. Mellékvizein, az Ungon, az Ondaván és a Laborcon is vízszintemelkedés tapasztalható.

A Bodrog vízállása Felsőbereckinél csütörtök reggel elérte a másodfokú készültségi szintet. Itt a tetőzést a hétvégére várják 710 centiméter körüli értékkel (harmadfok: 700 centiméter).
A Sajó külföldi vízgyűjtőjének alsó szakaszára lehullott csapadék és a hóolvadás miatt az előre jelzettnél intenzívebb vízszintemelkedés következett be a folyón. A vízállás Sajópüspökinél szerda este elérte a másodfokú készültségi szintet, csütörtökön pedig további emelkedésre számítanak.

Sajópüspökinél a folyó tetőzését napközben várják 300 centiméteres vízállással (harmadfok: 300 centiméter), Sajószentpéternél pénteken tetőzhet az ár 330 centiméteres értékkel (harmadfok: 350 centiméter). Szintén a csapadék és a hóolvadás hatására a Bódván és mellékfolyóján, az Ida-patakon is újabb árhullámok alakultak ki. Hídvégardónál csütörtök reggel hét órakor 257 centiméteres volt a Bódva vízállása. A vízfolyás a felső szakaszon tetőzés közelében van. Szendrőnél este tetőzhet a folyó 220 centiméteres vízszinttel.

A Hernád vízgyűjtő területén jelentős csapadékmennyiség nem hullott. A hazai folyószakaszon készültségi szint alatti vízállások várhatók. A Tarna szerdán napközben tetőzött Tarnaméránál 331 centiméteres vízállással (másodfok: 330 centiméter). A vízfolyás Tarnaméráig apad. Tarnaörsnél a betorkolló kisvízfolyásokon érkező hozamok miatt ingadozó a vízállás, tartósan 375-380 centiméter közötti vízszintek alakultak ki az elmúlt napon. A Tarnaörs alatti szakaszon további lassú áradás várható.

A Ronyva és mellékvize, a Bózsva is tetőzött szerdán. Mindkét vízfolyás hazai szakasza már apad. A Takta vízállása szerdán napközben 307 centiméterrel tetőzött (harmadfok: 300 centiméter), a vízszint 15 centit apadt csütörtök reggelig. A vízfolyáson további lassú apadás tapasztalható - tudatta Csont Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását