2024. május 2. - Zsigmond

Mentsük meg közösen Pompejit!

Nemzetközi szolidaritási mozgalom léphet életbe Pompeji történelmi város megmentése érdekében.
2010. december 9. csütörtök 19:29 - HírExtra
Mary Beard brit történész a Corriera della Sera című milánói napilapban megjelentetett írásában szállt síkra azért, hogy nemzetközi egyezmény jöjjön létre Pompeji megmentéséért.
"Miért kéne Olaszországnak egyedül gondoskodni a világörökség ezen emlékéről, csak azért, mert Pompeji ennek az országnak a területén található? Az egész világnak mozgósítania kellene erőit" - fejtette ki a cambridge-i professzor.

Az ókori városban ez elmúlt hetek heves esőzései miatt kétszer is beomlott egy történelmi építmény. Legutóbb egy két méter hosszúságú, azt megelőzően pedig egy tizenkét méter hosszú fal omlott össze.

Novemberben az a ház dőlt le, amelyben a római korban a gladiátorok edzették izmaikat a harcra.
Sandro Bondi olasz kulturális miniszter már korábban figyelmeztetett a fellazult föld miatt az omlások lehetőségére.

Olaszország ókori örökségét az elhanyagoltság és a klímaváltozások is veszélyeztetik. Tavasszal Néró császár palotáján a Domus Aureán lazultak meg nagyobb darabok, a vakolat bizonyos részei szakadtak le.

Az eset után Alessandra Mottola Molfino, az Italia Nostra műemlékvédő egyesület elnöke az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, a milánói dóm és a római Szent Péter-székesegyház kivételével Olaszország összes műemléke akármelyik pillanatban ugyanúgy összedőlhet, mint az Pompejiben történt. Mottola azt hangoztatta, hogy folyamatos karbantartás és főleg erre szánt források nélkül egész Itália veszélyben forog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását