2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyílvessző okozta a halálát

Egy magaslaton álló íjász végzett a kőrézkori férfival, kinek földi maradványai egy 8500 éves tumulus (halomsír) feltárása közben kerültek napvilágra a törökországi Bursa közelében.
2010. december 10. péntek 19:04 - HírExtra
A férfi, aki a kora kalkolitikus (kőrézkorban) élt, halálakor a 30-as éveiben járt. A csontváz tüzetesebb vizsgálatakor vették észre a kutatók, hogy egy kovakő nyílhegy fúródott be 12 milliméteres mélységbe a gerince alsó részében - olvasható a Today,s Zaman (http://www.todayszaman.com) törökországi angol nyelvű napilap online kiadásában.

A nyílhegy nagy valószínűséggel megsérthette a közelben futó hasi aortát. A férfit, aki igen gyorsan elvérzett, társai nagyon hamar a közelben lévő településre vitték vissza, ellenkező esetben az elhunyt testét nem tudták volna a hagyományos magzati pózban elrendezni.

Songül Alpaslan Roodenberg török paleoantropológus szerint a tumulus a térségbeli legkorábbi földműves falvak egyikének közelében volt. Az őskori lelőhelyen, ahol immár hét éve folynak ásatások, eddig 60 halomsírt tártak fel. A temetkezések az újkőkorból, valamint a kőrézkorból származnak.

"A halotti rítusok sokat elárulnak a történelem előtti népesség hitvilágáról. A sírok alakja, a holttestek elrendezése és az elhunyttal eltemetett tárgyak rengeteg információval szolgálnak a kutatóknak" - hangsúlyozta Songül Alpaslan Roodenberg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását