2024. május 5. - Györgyi

Fogást keresnek Assange-on

Az amerikai igazságügy-miniszter keresi Julian Assange jogi felelősségre vonásának módját - közölte Joe Biden alelnök, aki "high-tech terroristának" tartja a WikiLeaks alapítóját.
2010. december 20. hétfő 09:07 - HírExtra
Bidennel az NBC készített interjút, és a televízió előzetesen, leiratban közölt ebből részleteket. "Ha ő összeesküdött egy amerikai katonával arra, hogy megszerezzék ezeket a titkos dokumentumokat, akkor az teljesen más elbírálás alá esik, mint ha neki, mint újságírónak átadták volna ezeket" - jelentette ki az alelnök. A kémkedés elleni, 1917-es amerikai törvény alapján nem lehet felelősségre vonni Assange-ot, mert a WikiLeaks hagyományos médium.

Az igazságügy-minisztérium ügyészei más törvényre próbálják meg alapozni a vádat. Megpróbálnak bizonyítékokat gyűjteni arra, hogy Assange egy összeesküvésben vett részt, vagyis bátorította, esetleg segítette Bradley Manning amerikai közlegényt, akit a titkos dokumentumok továbbításával gyanúsítanak - mondta Biden.

Ha Assange-ot meg lehetne vádolni összeesküvéssel, akkor felelőssé lehetne tenni a nemzetbiztonság elleni támadásért, miközben bizonyítanánk, hogy a hagyományos média szólásszabadságát továbbra is védi az amerikai alkotmány - tette hozzá.

"Ez az ember olyan dolgokat csinált, amelyek kárt okoztak, veszélybe sodorták emberek életét és megélhetését az egész világon. Megnehezítette ügyeink intézését szövetségeseinkkel, barátainkkal" - mondta Biden.

Az El País című spanyol napilap hétfőn megkérdezte Assange véleményét Biden nyilatkozatáról, és ő azt mondta: "az amerikai alelnök szerint terrorizmus kideríteni az igazságot az Egyesült Államokról. A terrorizmus definíciója erőszak alkalmazása politikai célból. Biden kormánya továbbra is zaklatja szervezetünket és a sajtót erőszakos vagy politikai célból. Ki is akkor a terrorista?"

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását