2024. május 2. - Zsigmond

Ítélethirdetés alatt lépett le a volt elnök

Ítélethirdetés közben szökött meg Földesi-Szabó László, az Egymásért Alapítvány kuratóriumának volt elnöke, akit milliárdos csempészés és sikkasztás miatt szerdán hét év börtönbüntetésre ítélt, nem jogerősen, a Fővárosi Bíróság (FB).
2010. december 22. szerda 17:42 - HírExtra
Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásának vége felé, egy-két perccel azelőtt, hogy az ügyész Földesi-Szabó László előzetes letartóztatását indítványozta volna, az elsőrendű vádlott egyszerűen felállt a vádlottak padjáról, kilépett a tárgyalóterem ajtaján, majd senkitől sem zavartatva távozott a bíróság épületéből.

Mikor a bíró észlelte, hogy a vádlott engedély nélkül távozott, kérte az ügyvédet, hogy telefonáljon védencének, ám Földesi-Szabó mobilja foglalt volt. Ezután a bíró az FB őrszolgálatától érdeklődött, s tőlük kapta a tájékoztatást, hogy a vádlott percekkel korábban elhagyta az épületet. Ekkor a bíró elrendelte Földesi-Szabó László előzetes letartóztatását és a kézre kerítéséhez szükséges intézkedések megtételét, mert - mint mondta - a "tette magáért beszél", továbbá az első fokon kiszabott hétéves szabadságvesztés is indokolttá teszi fogva tartását.

Az MTI értesülése szerint a rendőrség azonnal megkezdte Földesi-Szabó keresését.
A szóbeli indoklás során egyébként elhangzott, hogy Földesi-Szabó egykori rendőr ezredes a büntetőperben korábban elmondta: megvannak a hiányzó százmilliók, de nem árulja el hol, mert még zár alá helyeznék a hatóságok, és különben is, a pénz kell az alapítvány működtetésére, illetve arra az esetre, ha más eljárásokban fizetésre köteleznék.

Az elsőfokú büntetőper adatai szerint a közhasznú alapítvány 2005-ben és 2006-ban közterhek megfizetése nélkül hozott az országba milliárdos értékű vámárut, több tonnányi élelmiszert Ázsiából arra hivatkozva, hogy az adomány, ám a behozott árut értékesítették. Továbbá Földesi-Szabó eltulajdonította az alapítvány sok százmillió forintját is.

Az elsőrendű vádlott társai közül csempészet miatt az egyik öt év börtönt kapott, egy másikat három évre ítéltek, ugyanakkor négy vádlottat felmentett a Fővárosi Bíróság.

Az elsőfokú ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedhetett jogerőre, mert az ügyész az elítélteknél súlyosításért, a felmentetteknél bűnösség megállapításáért és végrehajtandó börtön kiszabásáért, az elítélt vádlottak, illetve védőik pedig - a szökésben lévő Földesi-Szabó ügyvédjét is beleértve - felmentésért fellebbezett. Így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.

A szóbeli indoklás során elhangzott az is, hogy egyes, "homályos, lebegtetett" információkkal ellentétben a bíróság rendelkezésére álló iratok szerint az ügynek nincs nemzetbiztonsági összefüggése.

Az elsőfokú bíróság nem fogadta el azt a vádlotti védekezést sem, hogy félreérthető európai, közösségi jogszabályok okozhatták a történteket. A bíróság rámutatott, hogy a vádlottak utólag megpróbálták a törvényesség látszatát kelteni.

Két évvel ezelőtt, 2008 novemberében a kábítószerrel való visszaélés miatt elítélt birkózó olimpiai bajnok Farkas Péternek és testvérének sikerült megszöknie saját ítélethirdetéséről a szóbeli indoklás szünetében. Farkas Pétert csak mintegy másfél évvel később, 2010 márciusában kerítették kézre és szállították vissza külföldről Magyarországra, hogy letöltse jogerős szabadságvesztés büntetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását