2024. május 20. - Bernát, Felícia

Közutakat fenyeget a belvíz

Tovább nőtt a belvizes területek nagysága a Közép-Tisza vidéken, ahol több közutat is elöntés fenyeget. Eközben több szivattyútelepen is műszaki problémákat okoz a kemény hideg – közölte a regionális Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.
2010. december 31. péntek 16:24 - HírExtra
Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza újabb árhulláma jelenleg Tokaj térségében tetőzik, ott a vízállás péntek reggel 722 centiméter volt. A folyó Tiszalök és Tiszadorogma között tovább árad.

A Közép-Tisza Tiszafüred és Csongrád közötti szakaszán alig változó vízállások figyelhetők meg. Szolnoknál jelenleg 829 centimétert mutat a vízmérce. A legfrissebb számítások szerint a Tisza felső szakaszáról érkező árhullám Kiskörénél 800 és 830 centiméter között január 3-án, illetve 4-én, a megyeszékhely térségében 820-840 centiméteres szinten január 4-én, illetve 5-én tetőzik majd.

A folyónak ezen a részén pillanatnyilag 10-20 százalékos a jégzajlás. Mivel a következendő napokban marad az igen hideg idő, mínusz 15 fok alatti legalacsonyabb hőmérsékletekkel, a fagyok hatására a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke a jövő hét elejére eléri az 50 százalékos borítottságot.

A Közép-Tiszán csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 17,2 fok volt. Ebben az évben a zord napok száma – amikor a napi átlaghőmérséklet mínusz 10 fok alatti - 50 százalékkal haladta meg a sokéves átlagot. A folytatódó hideg időre tekintettel az árvízvédelmi töltésen továbbra is korlátozzák a közlekedést a fokozott balesetveszély miatt.

Az igazgatósághoz tartozó 640 kilométeres szakaszon árvízvédelmi készültséget tartanak fenn. A Zagyván megindult apadás miatt csütörtökön elsőfokúra mérsékelték a készültséget a folyó jobb és bal partján, Újszász és Jászberény között. Harmadfokú a riasztás a Hortobágy-Berettyón, a Tiszán és a Zagyván, összesen 304, másodfokú ugyancsak a Tiszán, a Hármas-Körösön és a Hortobágy-Berettyón, 262, míg elsőfokú a Zagyván, 74 kilométeren. A Zagyva és Tarna apad. Előbbi mellékfolyón kisebb megszakításokkal áll a jég.

A Hármas-Körös Mezőtúr-Árvízkapuig apad, alatta gyengén árad. Pénteken reggel itt 690 centiméteres vízállást mértek. A Hortobágy-Berettyó a felső és középső szelvényekben napi 3-5 centiméterrel még ugyancsak árad.

A tartósan magas vízállás miatt egyre nagyobb területen mutatkoznak árvízi jelenségek. A töltéseken elszórtan, összességében csaknem 97 kilométeren alakult ki fakadóvíz, míg talpszivárgás majdnem 10, szivárgó víz pedig több mint 6 kilométeren tapasztalható.

Az igazgatóság területén csütörtök reggel óta kis mértékben nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 525 négyzetkilométer. Ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 48,5 négyzetkilométert borít belvíz, amely Fegyvernek és Bánhalma között a 34-es utat is veszélyezteti, ám útlezárást egyelőre nem kellett elrendelni. A Szolnok és Kőröstetétlen közötti út mellett fekvő Közös belvízcsatorna környékén szintén jelentős az elöntés mértéke. A Jásztelek és Jászapáti közötti műutat helyenként már víz borítja.

A nagy hideg hatására több szivattyútelepen is lefagytak a szállítószalagok, ami megnehezíti a berendezések üzemeltetését. Az elmúlt 24 órában 40 stabil és 14 mobil szivattyútelep összesen 4,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Az átemelt vízmennyiség 2010-ben már meghaladta a 110 millió köbmétert. A főcsatornák teltsége 80-100 százalékos.

Az igazgatóság két szakaszon tart fenn harmadfokú, míg további 8 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültséget. Ugyanezen a területen 9 önkormányzat tart fenn elsőfokú, 24 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, míg további 8 harmadfokú belvízvédelmi készültséget. A belvíz elleni védekezésben a győri székhelyű vízügyi igazgatóság gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 114 ember vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását