2024. május 2. - Zsigmond

Egyszerűen honosítás

Zökkenőmentesen lehetett az egyszerűsített honosítási kérelmeket beadni az eljárás első napján a magyarországi hivatalokban - mondta Wetzel Tamás miniszteri biztos.
2011. január 4. kedd 06:08 - HírExtra
Fennakadás nélkül indult az eljárás a romániai és a szlovákiai magyar képviseleteken és a szabadkai magyar főkonzulátuson is.

Wetzel Tamás tájékoztatása szerint a magyarországi hivatalokban sehol nem volt sorban állás, minden zökkenőmentesen történt. Pontos adatot a kérelmezők számáról egyelőre nem tudott mondani, mivel még tart az összesítés, az elsődleges adatok kedd estére várhatók.

A miniszteri biztos kérdésre válaszolva ismét megerősítette: Magyarország senkinek nem ad ki információt arról, hogy ki folyamodott állampolgárságért. Magyarország belügye, hogy kinek ad állampolgárságot - hangsúlyozta.

A fővárosban hétfő reggel átadták az első egyszerűsített honosítási kérelmet, a kolozsvári Hantz Péter beadványát Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára vette át. Az államtitkár kiemelte: bő három hónap alatt a kérelmezők hozzájuthatnak a magyar állampolgárságot igazoló irathoz. Ez a jogszabály senki ellen nem irányul - hangsúlyozta, hozzátéve: azok érdekében született a törvény, akik állampolgárként is szeretnének a magyar nemzethez tartozni. A fejlesztésekre három tárcánál 830 millió forintot különítettek el az elmúlt évben.

A parlamenti államtitkár kérdésre válaszolva a választójoggal kapcsolatban elmondta: ugyanaz vonatkozik a határon túli magyarokra, mint az anyaországiakra, vagyis azok szavazhatnak, akiknek állandó magyarországi lakóhelyük van. Az alkotmány vitája márciusban megkezdődik, ekkor kell azt a vitát lefolytatni, hogy ezen akarnak-e változtatni. Példaként említette: több környező állam, így például Horvátország rendelkezett úgy, hogy a határon túli horvátoknak külön listán lehetőséget adnak a szavazásra.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény augusztus 20-án lépett hatályba, alkalmazni 2011. január 1-jétől kell. A kérelmeket az év első munkanapjától, január 3-tól lehet benyújtani. A kérelmeket 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban lehet beadni.

A fővárosban, az Üllői úti új irodában 18 munkatárssal kezdték meg az ügyfélfogadást hétfőn, és 12 pultnál fogadták a kérelmeket. Az MTI tudósítója nyitáskor azt tapasztalta, hogy minden pulthoz érkeztek kérelmezők.

A romániai magyar képviseleteken fennakadások nélkül fogadták hétfőn az igénylőket, zökkenőmentesen indult az eljárás Szabadkán, és Szlovákiából is arról számoltak be, hogy a főkonzulátusok teljes mértékben felkészültek a kérelmek fogadására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását