2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyilkos medve - esélye sem volt a gondozónak

Megölte gondozóját egy medve a sztavropoli állatkertben.
2011. január 4. kedd 11:40 - HírExtra
Az ápoló a barnamedve ketrecének kitakarításához ugyan az előírásoknak megfelelően átküldte az állatot egy külön elzárható részbe, de azt elfelejtette bezárni. Az állat megtámadta gondozóját, s megölte az 55 éves férfit - jelentette az Interfax hírügynökség.

A hasonló balesetek nem ritkák Oroszországban: december 26-án az ivanovói állatkertben egy kiszabadult medve támadt meg egy munkatársat: a lábát harapta meg, de a hírek csak arról számoltak be, hogy az orvosok küzdöttek a nő lábának a megmentéséért, arról nem, hogy sikerrel jártak-e. A medvét előbb megpróbálták visszaterelni ketrecébe, majd elaltatni próbálták, mikor azonban nem sikerült, lelőtték az állatot.

A nyáron és ősszel legalább két férfit támadott meg barnamedve a természetben: egyikük Szahalin szigetén indult az erdőbe bogyókat gyűjteni, és már csak holtan találtak rá. Feltételezések szerint az állat azért támadt emberre, mert 2010-ben kevés volt a lazac és a medvék nem tudtak a téli álomhoz elegendő zsírréteget növeszteni. A másik férfit a Komi Köztársaság fővárosa, Sziktivkar közelében harapdálta össze egy állat, de ő életben maradt. Gyakori az is, hogy a medvék a települések kukáiban keresnek élelmet, s arra is volt már példa tavaly télen, hogy egy falu lakosságát emiatt fel kellett kérni, hogy sötétedés után ne menjenek ki a házból.

A világon 62 országban élnek barnamedvék, az állományuk állítólag Oroszországban a legnagyobb, és itt lehet is medvére vadászni az év bizonyos időszakaiban, elsősorban a Távol-Keleten.

Az állomány azonban világszerte csökken, mert a medvék epeváladéka a kínai "természetgyógyászat" fontos alapanyaga.

Oroszországban csak Szahalinon tízezernél jóval több medvét tartottak számon alig néhány éve, de ez a korábbi állománynak már csak alig a fele.

Tavaly az Európai Unió beszüntette kereskedelmi engedélyek kiadását az Oroszországban kilőtt medvékre, mivel Moszkva számos sürgetés ellenére nem nyújtott be adatokat az állományról, ilyen papírok hiányában pedig a konvenció értelmében illegálisnak tekintendő a vadászat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását