2024. május 3. - Tímea, Irma

A NASA sem tudja

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint még korai azt latolgatni, hogy a meglőtt demokrata képviselő, Gabrielle Giffords férje, Mark Kelly tagja lesz-e a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló űrsikló, az Endeavour legénységének.
2011. január 10. hétfő 09:27 - HírExtra
Az asztronauta feleségét az arizonai Tucsonban sebesítette meg egy fegyveres támadó. Giffords képviselőt fejlövés érte, állapota válságos. A NASA szóvivője közölte:még nem tudják, hogy Mark Kelly távozik-e az űrsikló legénységéből. Kelly az űrmisszió parancsnoka lenne. Mindenesetre - írják hírügynökségek - nehéz elképzelni, hogy az űrhajós hogyan fogja elviselni a három hónapos kimerítő felkészülést Houstonban, miközben a feleségével is lennie kell.

Mark Kelly a merénylet után rögtön megszakította a felkészülést, hogy feleségéhez repülhessen.

Az asztronauták április elején indulnak az ISS-re az Endeavourral. Ez lesz a harminc éves űrsiklóprogram utolsó missziója, ezért fontosabb is a többinél. Az asztronautáknak egy bonyolult kísérletet kell majd végrehajtaniuk, amelyet egy Nobel-díjas dolgozott ki.

Mark Kelly már háromszor járt az űrben. Ikertestvére, Scott Kelly ugyancsak asztronauta, s jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik. Márciusban tér vissza az orosz Szojuz űrkapszulával a Földre, így a két testvér, James és Scott űrbéli találkozója a várakozások ellenére elmarad, mert el kellett halasztani az Endeavour startját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását