2024. április 30. - Katalin, Kitti

Élete végéig rács mögött marad

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy kínai férfit, aki - mivel katonai rendszámú teherautókkal közlekedett - nem fizetett autópályadíjak, és ezzel százmillió forintot meghaladó értékű kárt okozott.
2011. január 17. hétfő 10:01 - HírExtra
Az eset országos visszhangot kapott, és országos botrány is lett belőle. A közvélemény először a túlságosan szigorúnak tartott ítéletet bírálta, majd utóbb kiderült: a rendszámtáblákat nem hamisították - mint az a vádban szerepelt - hanem vásárolták. Ráadásul az ítéletet meghozó bírókat nemrégiben leváltották.

A 43 éves Si Csian-fenget a Honan tartományi Pingtingsan város középfokú bírósága ítélte el december közepén, mivel két, katonai rendszámmal felszerelt teherautóval 2008 májusa és 2009 januárja között összesen 2361 alkalommal nem fizetett autópályadíjat a Csengcsou-Jaosan autópályán, és ezzel 3,68 millió jüan (115,4 millió forint) kárt okozott. Kínában a katonai rendszámú gépkocsik több kedvezményben részesülnek, közülük az egyik, hogy nem kell autópályadíjat fizetniük. Büntetését súlyosbította, hogy az általa használt rendszámtáblákról a bíróság azt állította: hamisak.

Csakhogy Csian-feng öccse, miután feladta magát a rendőrségen, kijelentette, hogy ő a teherautók üzemeltetője, és azt állította, hogy a rendszámtáblákat a fegyveres rendőrség helyi egységének tagjaitól vásárolták, vagyis nem saját gyártásúak. Si Csün-feng felmutatott egy szerződést, amely szerint azzal a formai indoklással adták át nekik a rendszámtáblákat, hogy az egység építkezéseinél szállítási munkát végeznek.

A vállalkozók évente 1,2 millió jüant fizettek a fegyveres rendőrség kasszájába. A szerződés azt is meghatározta, hogy a fuvarozók az autópálya mely szakaszát használhatják. Csün-feng állítása szerint további ötezer jüant fizettek havonta az autópályadíj- beszedők helyi állomásfőnökeinek, akik azonban ezt tagadják.

A honani felsőbb bíróság az új információk ismeretében kötelességmulasztás miatt a bíróság elnökét és az ügy bíróját felmentette tisztségéből, a bíróság helyettes elnökét pedig felfüggesztették a tisztségéből.

Egyelőre nem tudni, mi lesz az elítélt Si Csian-feng sorsa, és azt sem, hogy a szerződésen szereplő pecsét eredeti-e. Nem egyértelmű, hogy a két férfi visszaélt-e korlátozott jogaival, és valóban dolgozott-e a fegyveres rendőrségnek, vagy pedig a szerződéssel csupán fedezték a rendszámok eladását.

Az az állítás, miszerint a rendszámokat hamisították, mindenesetre megdőlt, s a kínai törvények szerint a fegyveres rendőrség megkülönböztetett rendszámainak illetéktelen használata legfeljebb hét év szabadságvesztéssel sújtható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását