2024. május 2. - Zsigmond

Mi lesz az ingatlanpiacon?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedévente szervez felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők, -forgalmazók és –tanácsadók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából.
2011. február 16. szerda 06:29 - HírExtra
A kutatás az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat szakmai támogatásával folyik. A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe szintetizálja az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, üzlethelyiség- és a raktárpiac) várható helyzetét, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiacról. Az index és a részindexek a piaci szereplők jövőbeli kilátásait és várakozásait jellemzi.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2011 januárjában értéke 94,5, ami lényegében megegyezik a megelőző felmérés eredményével. A jelenlegi érték jelentősen (12 ponttal) elmarad a pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása előtt mért értéktől. A piaci helyzet értékelései a legtöbb részpiacon a stabilizálódás jeleit mutatják. Mindazonáltal a jelen felmérés eredményei szerint az iroda- és az üzlethelyiség-piacon az egy negyedévvel ezelőttihez képest javultak, a lakás- és a logisztikai ingatlan-piacon némileg romlottak a kilátások. Továbbra is a lakáspiacon a legborúsabbak a kilátások, az iroda- és a raktárpiaci várakozások között alig van különbség. A jelen megkérdezés során a leginkább derűs kép az üzlethelyiség-piac közeljövőjéről bontakozott ki.

Az ingatlanfejlesztők az üzlethelyiség-piacot illetően derűlátóbbak, mint az ingatlan-forgalmazók és –tanácsadók. Az iroda és a logisztikai piacon viszont borúlátóbbak. A lakáspiacon e két csoport kilátásai között nincs számottevő különbség.

Irodapiac

2010 negyedik negyedévében Budapesten és környékén alacsony szintű fejlesztési tevékenység volt tapasztalható, a bérleti piac viszont stabilizálódni látszik. Az átlagos kihasználtság a fővárosban kissé tovább csökkent, a vidéki körzetekben alig változott.



A fővárosi irodák kihasználtsága
A típusú (%) B típusú (%)
Pesten 74 (75) 75 (76)
Budán 72 (74) 72 (74)
Zárójelben az előző – 2010. októberi - felmérés adatai

Az irodapiac összesített megítélése – a 2010. júliusi és októberi romlás után – 2011. januárjában javult. Igaz, a javuló megítélés hátterében a fővárosi fejleményeknek a korábbinál kedvezőbb megítélése áll, a vidéki területeken stagnálás vagy némi romlás érzékelhető.

Az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban – Nyugat- Magyarország kivételével - minden körzetben javulásra számítanak. A jelen várakozások valamelyest kedvezőbbek az egy negyedévvel ezelőttinél, a piac tisztulása ezek szerint elindult.

Az üzlethelyiségek piaca

A fővárosi üzlethelyiség-piaci index, 2001-2011

A kiskereskedelmi forgalom minden bizonnyal 2011-ben és 2012-ben is 2-3%-kal nő majd. A verseny azonban továbbra is erős marad, ami rányomja bélyegét az üzlethelyiségek piacára is. Várhatóan továbbra is magas lesz a cserélődési ráta, de a korábbiaknál azért valamivel alacsonyabb. Az üzlethelyiségek piacának megítélése 2008. októbere és 2009. júliusa között folyamatosan romlott, majd attól fogva kissé hullámzik. A jelen felmérés során – országos átlagban – az egy negyedévvel ezelőtti helyzethez képest kis javulás volt érezhető, különösen Budapesten.

Az ingatlanokkal foglalkozó cégek válaszadó képviselői a következő egy évben – országos átlagban – lényegében változatlan piaci helyzetet jeleznek előre. Ebből a szempontból kivétel Nyugat-Magyarország: itt némi javulásra lehet számítani. A közeljövőre vonatkozó várakozások a jelen felmérés során szignifikánsan kedvezőbbek, mint voltak 2010 októberében.

A raktárpiac

A fővárosi raktárpiaci index, 2001-2011
(szezonálisan kiigazított adatok)

A raktárpiac helyzetének értékelése – országos átlagban - 2009 januárjától 2010 júliusáig folyamatosan romlott, majd tavaly októberben és a jelen megkérdezés során némileg javult. A mostani javulás kizárólag a fővárosi fejlemények kedvezőbb értékelésének következménye, vidéken a helyzet változatlan.

A következő egy évet illető várakozások szerint Kelet-Magyarországon valamint a fővárosban és környékén változatlan helyzetre, Nyugat-Magyarországon kedvező irányú változásra, azaz a túlkínálat szintjének csökkenésére lehet számítani.
Egy negyedévvel ezelőttinél az ingatlanos cégek várakozásai a jelenleginél kedvezőbbek voltak, azaz a logisztikai ingatlanok piacának jövőjével kapcsolatosan némi elbizonytalanodás érezhető.

Az építési telkek piaca

A telekpiacot érintő összesített helyzetértékelés 2009 októbere óta alig-alig változik, azaz lényegében változatlan. Az ingatlanos cégek a következő egy évre változatlan helyzetet jeleznek előre.

A lakáspiac

A fővárosi lakáspiaci index, 2001-2011
(szezonálisan kiigazított adatok)

A magyarországi lakáspiacra vonatkozó helyzetértékelések 2008 és 2009 júliusa között felmérésről-felmérésre romlottak, majd azóta felmérésről-felmérésre hol javulnak, hol romlanak. A jelen felmérés során az országos helyzetértékelés az egy negyedévvel ezelőttihez képest lényegében nem változott.

Budapesten romlott a pesti panellakásokra, a budai zöldövezeti és az egyéb pesti társasházakra, továbbá a családi házakra vonatkozó értékelés. A többi szegmensben a helyzet változatlan. Még így is a legkedvezőbb a piaci helyzet a budai zöldövezetben.

Kelet-Magyarországon szinte kissé javult a helyzetértékelések többsége, míg Nyugat-Magyarországon csak a panelek esetében volt romlás érzékelhető.

A következő 12 hónapra vonatkozó átlagos árcsökkenési prognózis Nyugat-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti átlagértékhez képest változatlan. A keleti régióban és a fővárosban enyhültek az árcsökkenési várakozások. Továbbra is igaz, hogy a legnagyobb mértékű árcsökkenés mind a fővárosban, mind vidéken a panellakások esetében valószínűsíthető, de a különbségek a korábbiaknál már sokkal kevésbé élesek.

Az üzlethelyiségek bérleti díjai a következő 12 hónapban várhatóan nem emelkednek, az irodák és a logisztikai ingatlanok esetében elképzelhető, egy „jelképes” azaz 1% körüli emelkedés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását