2024. május 3. - Tímea, Irma

Mit akar Orbán a szlovák-magyar viszonnyal?

Vajon meg tudja oldani a szlovák-magyar viszony rendezését az Orbán-kormány azzal a szelektív politikával, melyet sokan elégtelennek tartanak a határon túli magyarság érdekvédelme során folytatott harcban?
2011. február 21. hétfő 06:23 - HírExtra
Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért szerint nem feltétlenül.

"Németh Zsolt külügyi államtitkár csütörtök délutáni nyilatkozata egyértelművé tette az Orbán-kormány álláspontját a kettős állampolgárság ügyét rendezni kívánó, Szlovákia által ajánlott bilaterális szerződéssel kapcsolatban. Németh szerint 'semmi értelme foglalkozni' a Pozsony által benyújtott tervezettel egészen addig, amíg a szlovák törvényhozás nem törli el a magyar állampolgársági törvényre adott válaszként elfogadott ún. ellentörvényt, amely kimondja többek között a magyar állampolgárságért folyamodók jogvesztését" - vázolja a helyzetet az IDEA politikai elemző intézet.

Csakhogy. "A dologban a csavar az, hogy a pozsonyi parlament épp a múlt héten utasította el az ellentörvény gyökeres módosítását néhány pártütő képviselőnek köszönhetően. Bár Radičová kormányfő a módosító javaslat újbóli benyújtását ígérte, a félreszavazók egyikét pedig ki is zárták pártjából, a parlament technikai okokból mégsem tud hónapokig újra foglalkozni az üggyel. A bilaterális szerződés éppen e köztes időszakot hidalta volna át, addig is távol tartva az állampolgárság elvesztésének rémét" - áll az IDEA frissen közzétett állásfoglalásában.

Na igen. Ha így nézzük, Németh Zsolt nyilatkozata nyilvánvalóvá tette, a magyar kormánynak kevésbé fontos, hogy blokkolja a szlovákiai magyarok állampolgárságának elveszítését, mint hogy kioktassa a pozsonyi kormányt, soraiban a szlovákiai magyarok többsége által választott Híd-Most párttal.

"A Híddal való szembeszállás nem meglepő: a magyarokat és szlovákokat egyaránt megszólító pártot nem etnikai alapú szerveződése miatt a Fidesz a kezdetektől ignorálja, és riválisát, az MKP-t támogatta a tavalyi szlovákiai választási kampányok során is. Az Orbán-kormány hasonló szelektív politikát folytat Ukrajnában és Romániában is. Legutóbb a múlt héten volt pengeváltás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Markó Béla RMDSZ-elnök között a Tőkés László nevével fémjelzett, tavasszal megalakuló Erdélyi Néppárt fideszes támogatásával kapcsolatban" - teszik hozzá az IDEA-nál.

Az IDEA szerint a szelektív, a határon túliak ügyeibe pártosan beavatkozó, és a Fidesz saját aktuálpolitikai érdekeit szem előtt tartó nemzetpolitika messzire vezet a
külhoni magyarok érdekeinek sokszor deklarált, és az állampolgársági törvény célkitűzései között is szereplő érdekvédelmétől.

"Meggyőződésünk szerint a mindenkori magyar kormánynak az a feladata, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a külhoni magyarságot és elősegítse állampolgári jogaik megtartását és kiterjesztését. Az Orbán-kormány Szlovákiával szemben tanúsított magatartása azonban ezzel éppen, hogy ellentétes eredménnyel járhat, pedig a fenti összefüggések felismerése alapvető elvárás lenne egy olyan kormánnyal szemben, amely deklaráltan egy 'nemzeti együttműködésben' gondolkodik" - szól a vállaltan a liberális demokráciában gondolkodó politikai elemző intézet következtetése.

A kérdés csak az, vajon az Orbán-kormány konzekvens marad-e a hónapok óta folytatott, a bírálók szerint túlságosan szelektív határon túli politikájában...

Mit akarnak a szlovákok?
Szlovákia képviselői kedden Budapesten adták át a magyaroknak a magyar-szlovák kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződés tervezetét.
A szerződés megkötéséről szóló tárgyalások megindításában a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Iveta Radicová egyezett meg.
A Magyar Koalíció Pártja már szerdán elutasította a törvénytervezetet, Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák polgári párt elnöke pedig nehezen tudja elképzelni, hogy Budapest és Pozsony rövid távon megköti ezt a kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződést.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását