2024. május 16. - Mózes, Botond
Sajtóhírek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakértők bevonásával tárgyalásokat kezdett a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról. A bankok szerint ez az intézkedés rossz az ügyfeleknek és a bankoknak is.
2011. február 21. hétfő 16:29 - Forján-Vass Máté
Hosszabbítás?

Folyamatosan késik a Nemzeti Eszközkezelő felállítása, amely a bajbajutott lakáshiteleseken hivatott segíteni. A kormány ehelyett a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása mellett dönthet, amely jelen állás szerint április 15-én jár le.

A Magyar Nemzet információi szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakértőkkel egyeztetve tárgyal arról, hogy meghosszabbítsák a kilakoltatási moratóriumot.

Müller János a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezető tanácsadója a HirExtrának elmondta, hogy a Szövetség semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott: „Nincs hivatalos információnk arról sem, hogy meghosszabbítanák a moratóriumot.”

Rossz megoldás


Bod Péter Ákos korábban a HírExtrának elmondta, hogy nem szereti a kilakoltatási moratóriumhoz hasonló kormányzati intézkedéseket, mert azok elmélyítik a helyzetet, és elodázzák a megoldást.

Müller János elmondta továbbá, hogy a moratórium több negatív hatást hoz: „egyik következménye, hogy a jelzálog hitelezés jogi rendszere működésképtelen lesz. Nem tudnak a bankok hozzájutni a fedezethez, ami a bankok számára nagyon fontos jogintézmény. Ennek az lesz az eredménye, hogy a bankok nem tudnak hitelt nyújtani azoknak, akik most szeretnének otthont alapítani, és ezért hitelt vennének fel.”

A vezető kommunikációs tanácsadó felhívta a figyelmet arra is, hogy azok az ingatlanok, amelyek a moratórium hatálya alá esnek, elveszítik az értéküket. „A fedezet azért kell a banknak, mert felelősséggel tartozik az ügyfeleknek, hiszen az ő pénzüket adja ki az intézmény hitelbe.”

Nem fedélnélkülieket akarnak

Müller János elmondta, nem az a céljuk, hogy a moratórium lejártával mindenkit utcára tegyenek: „ezért szorgalmaz a Bankszövetség egy párbeszédet a kormánnyal, hogy a moratórium lejártára kidolgozzuk a megfelelő megoldást.” Hangsúlyozta, fontos a bajba jutottak állami megsegítése, de a bankokat nem lehet a döntésből kihagyni. „Nem támogatjuk a moratórium meghosszabbítását. Olyan összehangolt intézkedésekre van szükség, amelyek valódi megoldást jelentenek a helyzetre.”

Moratórium
2010 februárjában vezette be a Bajnai-kormány. A lényege, hogy a bank nem lakoltathatja ki azokat a hiteleseket, akik nem tudják törleszteni a hitelrészleteket. A moratóriumot egyszer már meghosszabbították április 15-ig.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását