2024. május 9. - Gergely

Kadhafi: szeret a népem

Moammer Kadhafi nem ismeri el, hogy Tripoliban zavargások vannak és azt állítja, hogy minden líbiai szereti őt
2011. március 1. kedd 06:01 - HírExtra
Ezt Christiane Amanpour amerikai televíziós újságíró közölte, miután interjút készített a líbiai vezetővel az amerikai ABC televízió számára.

"A beszélgetésünk közben Kadhafi azt mondta nekem: Engem az egész népem szeret. Meghalnának azért, hogy megvédelmezzenek" - idézte Amanpour Kadhafit a Twitteren közzétett üzenetében. Kadhafi, aki az ABC mellett a brit BBC-nek és a The Timesnak is nyilatkozott, azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy az elpártol tőle, miközben ő "terroristák" ellen harcol.


"Meglep, hogy miközben a Nyugattal szövetségben állunk az al-Kaida elleni harcban, most hogy a harcolunk a terroristák ellen, magunkra hagytak bennünket" - mondta Kadhafi ezredes az ABC News televízió weboldala szerint, "jó embernek" nevezve Barack Obama amerikai elnököt, akit azonban szerinte "félretájékoztattak" a líbiai helyzettel kapcsolatban.

"Azok a kijelentések, amelyeket tőle hallottam, valaki mástól származnak" - vélekedett Kadhafi, kijelentve, hogy "Amerika nem a világ nemzetközi rendőre."

"Talán el akarják foglalni Líbiát"
- idézte az ABC Moammer Kadhafit, aki hangsúlyozta, hogy nem tud lemondani, mert ő se nem elnök, se nem király, hogy így cselekedjen.

A BBC szerint Kadhafi kijelentette, hogy az utcára vonult tömeg az al-Kaida által szállított kábítószer hatása alá került. A líbiai vezető szerint a támogatói parancsba kapták, hogy ne lőjenek vissza az őket támadó, felfegyverkezett emberekre.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR) szerint viszont az ellenzéki tüntetőkkel szembeni erőszaknak legkevesebb ezer ember esett áldozatául, s az országban "humanitárius szükségállapot" jött létre, amelynek nyomán várhatóan népes menekülthullám hagyja majd el az országot.

Amanapour szerint Kadhafi meghívta az ENSZ-t, vagy "bármely más nemzetközi szervezetet", hogy küldjön missziót Líbiába az ott történtek kivizsgálására. A veterán riporternő beszámolója értelmében az ezredes elnevette magát, amikor az kérdezte tőle, hogy az erőszak Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter által sürgetett elkerülése érdekében nem tervezi-e, hogy lemond.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását