2024. május 2. - Zsigmond

Réthelyi időt adna

A nemzeti erőforrás miniszter szerint időt kell adni, hogy elváljon "az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték - vagy mindkét téren az értéktelenség - pillanatnyi történelmi érzékenységünktől", amikor arról születik döntés, mely írók szerepelhetnek az érettségi tételekben.
2011. május 4. szerda 10:15 - HírExtra
Az apropó

Réthelyi Miklós ezt a jobbikos Németh Zsolt - parlamenti honlapon olvasható - írásbeli kérdésére válaszolta, amelyben az ellenzéki honatya azt firtatta: tesz-e konkrét lépéseket a kormány azért, hogy "a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban".

Antimagyar fűzfapoéták?

Németh Zsolt Spiró Györgyöt és Kertész Imrét sorolja a szerinte "antimagyar írók" sorába, előbbitől egy sort idéz - „Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, fűzfapoéták, fűzfarajongók, jönnek a szarból ” -, utóbbiról pedig azt írja, hogy az író "elhíresült interjújában botrányos képet festett Budapestről, majd kérte, hogy őt magát ne minősítsék magyarnak".

Ők sem értenek egyet

Réthelyi Miklós válaszában közölte, hogy a kormány sem ért egyet a kortárs írók idézett kijelentéseivel, de nem kíván semmilyen színű diktatúra politikai alapú művész-válogatásának örököse lenni.

"Valóban várnunk kell éveket, akár évtizedeket, amíg végleg elválik az esetleges esztétikai érték és az esetleges erkölcsi érték — vagy mindkét téren az értéktelenség — pillanatnyi történelmi érzékenységünktől" - írta a miniszter.

Közölte: "benne marad a kánonban Németh László szovjetunióbeli úti beszámolója ellenére, Bartók '19-es szerepvállalása ellenére, Thomas Mann homoszexualitása ellenére, József Attila kommunista párttagsága ellenére, s folytathatnánk a sort".
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását