2024. május 9. - Gergely

Afganisztánba szállítanak fegyvert az oroszok

Oroszország és az Egyesült Államok szerződést írt alá, amelynek értelmében az orosz fél Afganisztánnak 21 Mi-17B5 típusú katonai helikoptert szállít - adta hírül a Kommerszant című lap szombaton.
2011. május 28. szombat 13:15 - HírExtra
Becslések szerint a szerződés értéke több mint 300 millió dollár, és ezt egy illetékes a valósnak nagyjából megfelelőnek minősítette. Korábban az afganisztáni légierő vezérkari főnöke elmondta, hogy egy ilyen helikopter ára 17,5 millió dollár, vagy a teljes tétel ára akár 367,5 millió dollár is lehet.
Az új típusú helikopterek szállítása mellett a szerződés magában foglalja az alkatrészek, a földi kiszolgáló eszközök és a karbantartási szolgáltatások biztosítását is.

Az első 9 helikoptert a tervek szerint idén októberben szállítják, a többi a jövő év során - írta a lap illetékes forrásokra hivatkozva.

Egy orosz tisztviselő a lapnak kifejtette: a szerződés egyedülálló abban, hogy két kormány között jött létre, amerikai részről ugyanis a szárazföldi erők parancsnoksága, orosz részről a Roszoboronexport állami fegyverkereskedelmi vállalat írta alá, míg korábban ilyen megállapodások mindig gazdasági társaságok között jöttek létre.

A Kommerszant orosz szakértőre hivatkozva azt írta, hogy az amerikai döntés okainak egyike nyilván az, hogy nehéz és költséges lett volna az orosz gépekhez szokott afgánokat átképezni amerikai helikopterekre.

A tárgyalások több mint egy éve folytak, s eleinte a NATO szándékozott helikoptereket szerezni Afganisztán számára az orosz féltől, de a szervezet azt akarta elérni, hogy Oroszország ingyen szállítsa ezeket, de legalább három darabot, s ezzel járuljon hozzá az afganisztáni stabilitáshoz.

Moszkva ezt azonban nem vállalta, s a tárgyalások leálltak, mert a NATO nem tudta biztosítani a szükséges pénzt. Ekkor kapcsolódott be az Egyesült Államok, amely végül kétoldalú szerződéssel megvásárolta a helikoptereket, s mindet ki is fizeti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását