2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rendkívüli frakcióülés Gyurcsány miatt

Gyurcsány Ferenc javaslatáról, de Gyurcsány Ferenc nélkül tárgyal ma délben az MSZP-frakció.
2011. szeptember 22. csütörtök 10:19 - HírExtra
A volt miniszterelnök és platformja azt szeretné, hogy a képviselőcsoport tagjai erősíttessék meg mandátumukat az őket jelölő párttagokkal, pártszervezettel.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető azután kezdeményezte a rendkívüli frakcióülés összehívását, hogy - mint a Nol.hu megírta - Molnár Csaba, a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke levelet küldött neki, azt kezdeményezve, a listán képviselői helyet szerzett szocialista politikusok adják vissza mandátumukat, s annak fenntartásáról vagy megvonásáról, illetve új képviselő megbízásáról a párttagok dönthessenek. Erről beszélt a 168 Órának adott, csütörtökön megjelenő interjújában Gyurcsány Ferenc is.

A pártelnök szerint a javaslat belső vitákhoz, személyi harcokhoz vezethet. Mint mondta, ha egy MSZP-s képviselő vissza akarja adni a mandátumát, megteheti, tudomásul fogják venni. Mesterházy Attila azonban jelezte, az MSZP-nek senki sem adhat ultimátumot, és ha Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került terve "a pártból való távozás forgatókönyve, akkor legyen, de minél gyorsabban".

A volt kormányfő erre úgy reagált: nem számít párt- vagy frakciószakadásra. Véleménye szerint javaslatuk az MSZP-nek, nem a frakciónak szól, ezért a kongresszusnak kell döntenie róla, a frakcióülés okafogyott, arra nem megy el. Hozzátette, hogy a Demokratikus Koalíció hét országgyűlési képviselője aláírt egy nyilatkozatot, amelyben felajánlják, hogy az őket jelölő szervezet tagjai döntsenek mandátumuk megerősítéséről vagy megvonásáról.

Gyurcsány Ferenc szerint "felemelő, történelmi pillanat" lenne, ha a többi szocialista képviselő csatlakozna hozzájuk, de hangsúlyozta: a frakciónak, mint testületnek "nincs dolga" a javaslattal, csak a képviselőknek. Indoklásképp azt hozta fel, hogy az MSZP támogatottsága az elmúlt másfél évben nem emelkedett, ezért lehetőséget kell adni a párttagoknak, hogy "ha kívánják, átformálják a frakciót".

A jelenleg 58 fős MSZP-frakcióban mindössze két egyéni képviselő - Szanyi Tibor és Tóth József - ül, mindketten a fővárosi XIII. kerületben szereztek mandátumot. A többiek területi vagy az országos listáról jutottak képviselői helyhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását