2024. április 29. - Péter

Döbbenetes öngyilkossági kísérlet

Megdöbbentette a német sportvilágot és a labdarúgást kedvelőket az iráni származású, de már Hannoverben született Babak Rafati játékvezető tragédiája. Vasárnapi értesülések szerint a 41 esztendős bíró - aki előző nap nem sokkal a játékvezetése mellett tartandó, Köln-Mainz első osztályú mérkőzés előtt öngyilkosságot kísérelt meg - túl van az életveszélyen.
2011. november 20. vasárnap 15:44 - HírExtra
A kölni arénában mintegy 50 ezer néző várta szombaton délután, hogy kedvenceik kifussanak a pályára. 29 perccel a mérkőzés kezdete előtt azonban megszólalt a hangosbemondó, közölve, hogy a találkozó súlyos és elháríthatatlan okok miatt elmarad. A nézők még nem tudták, amit a két klub, valamint a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vezetői és a játékosok már igen, nevezetesen, hogy Rafati mintegy két órával az összecsapás előtt öngyilkossági kísérletet követett el.

A részletek - még mindig számos kérdőjellel - vasárnapra láttak napvilágot. Eszerint a rendkívül rokonszenvesnek tartott Babak Rafati szállodai szobájában egy fürdőkádban felvágta ereit. Miután a mérkőzés előtti, szokásos játékvezetői egyeztetésen - szokásától eltérően - nem jelent meg, és telefonon sem volt elérhető, három asszisztense egy szállodai alkalmazott közreműködésével behatolt szobájába. Még élő kollégájukra szinte az utolsó percekben bukkantak rá, és a csodával határos módon sikerült őt kórházba juttatni és megmenteni. Jelenleg egy kölni kórház intenzív osztályán ápolják, az orvosok közlése szerint immár nincs életveszélyben.

Az Iránból bevándorolt szülők gyermekeként született Rafati képzett banki tisztviselő, és egy kisebb hannoveri takarékpénztár vezetője. A bíráskodást 1997-ben kezdte, és 2005-óta Bundesliga-játékvezető, és eddig összesen 84 alkalommal került "bevetésre". A sors iróniája, hogy a Bundesliga pályafutását 2005 augusztusában éppen egy Köln-Mainz találkozóval kezdte. Rokonszenves, de nem túlságosan jó játékvezető hírében állt, sőt az elmúlt években háromszor is előfordult, hogy a felmérések alapján a legrosszabb bírónak minősítették őt. Mindennek ellenére 2008-ban rákerült a FIFA-játékvezetők listájára, azaz nemzetközi mérkőzéseket is vezethetett, az azonban ismert volt, hogy az idei esztendő végén - azaz öt hét múlva - számára megszűnik a FIFA-licenc.

Az öngyilkossági kísérlet okaival kapcsolatban egyelőre még sorjáznak a kérdőjelek, és csupán találgatások láttak napvilágot. Banki munkáját Rafati szerette és általános megelégedésre végezte, magánélete rendben volt, állítólag nem oly távoli esküvőjére készült, és a játékvezetői tevékenységét ért bírálatok - legalábbis a hírek szerint - különösen nem bántották őt. Egyes feltételezések szerint érintett lehetett a német játékvezetőket sújtó, a közelmúltban kirobbant adócsalási botrányban, ezt azonban semmilyen hivatalos forrásból nem erősítették meg. A fürdőkád mellett egy búcsúlevelet találtak, ennek hatósági értékelése azonban még folyik.
A Német Labdarúgó Szövetség vezetője, Theo Zwanziger szerint a történtek ismét felhívják a figyelmet arra, hogy a sportolók mellett a játékvezetők is hatalmas nyomás alatt állnak.

Zwanziger ennek kapcsán felidézte a korábbi válogatott kapus, Robert Enke tragédiáját. A súlyos depresszióval küszködő, kiváló kapuvédő 2009 novemberében követett el öngyilkosságot. Zwanziger szerint a mostani eset is arra utal, hogy a sport világában is sokkal több odafigyelésre, szolidaritásra, kölcsönös segítségre és toleranciára van szükség.

A német játékvezetői világ az utóbbi időben nem volt mente a botrányoktól. A közelmúltban két bíró között az állítólagos homoszexualitással kapcsolatos vádaskodások mérgezték a légkört, legutóbb pedig egy súlyos, legkevesebb 70 bírót érintő adócsalási ügy borzolta a kedélyeket.
A játékvezetők ugyanakkor nagy nyomásnak vannak kitéve a klubok, a játékosok, illetve a sajtó részéről is. Németországban - is - gyakran előfordul, hogy a média, valamint a mérkőzések főszereplői a labdarúgók csapnivaló teljesítménye miatt igazságtalanul a bírókon verik el a port. Természetesen ez nem változtat azon, hogy a játékvezetők a német pályákon is olykor súlyos hibákat követnek el.
A Bundesliga történetében eddig 385 mérkőzés maradt el. Hasonló okok, azaz egy játékos tragikus halála miatt azonban eddig csak egy, kereken húsz évvel ezelőtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását