2024. május 5. - Györgyi

A piacokat nem nyugtatta mr az EU-csúcs

Az eurózóna adósságválságának kezelésére az uniós csúcs sem hozott egyelőre végleges megoldást, így a hét végére érezhetően gyengült a piacok optimizmusa. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csökkenéssel zárta a hetet az előző heti nagy rali után.
2011. december 11. vasárnap 08:46 - HírExtra
Hétfőn még bizakodással indult a hét, a csúcstalálkozó közeledtével azonban egyre inkább elbizonytalanodtak a befektetők. Csütörtökön nagy kiábrándulást okozott, hogy az Európai Központi Bank (EKB) nem jelentett be újabb likviditásnövelő kötvényvásárlási programot, amire sok piaci szereplő számított. Ráadásul az EKB elnöke, Mario Draghi nyilatkozatával szétfoszlatta azt a várakozást is, hogy az EKB a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül nyújtana segítséget a bajba jutott eurózónás országoknak.

Az uniós állam- és kormányfők brüsszeli válságtanácskozásán sok kérdésben, így az euróövezeti gazdasági kormányzás megerősítése ügyében előrelépés történt, és ez optimizmusra adott okot, a kereskedőknek azonban némi hiányérzetük támadt, amiért nem született egységes, az Európai Unió valamennyi tagállamára vonatkozó megállapodás.

A CIB Bank értékelése szerint a tervek hosszú távon jó irányba mutatnak, hiszen a fiskális integráció erősítése mindenképpen hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben ne alakulhassanak ki az eddigiekhez hasonló egyensúlytalanságok, rövid távon azonban a nagy kérdés továbbra is az, hogy az Európai Központi Bank hajlandó-e nagyobb szerepvállalásra a válság menedzselésében, milyen mértékben és hogyan sikerül az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) és az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) erejét növelni, illetve milyen szerep juthat az IMF-nek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a múlt héten 2,36 százalékot, 412 pontot veszített értékéből, 17.036,03 ponton zárt pénteken. Az előző héten több mint 6 százalékot emelkedett. A részvénypiac heti forgalma 72,2 milliárd forint volt az előző heti 76,5 milliárd forint után.

Az OTP árfolyama a héten 7,69 százalékkal 3.051 forintra esett.

A Mol árfolyama nem változott, az előző heti záróárával megegyezően 18.100 forinton zárt pénteken. A Magyar Telekom ugyancsak változatlan árfolyamon, 520 forinton zárta a hetet. A Richter részvények ára 1,02 százalékkal 34.000 forintra csökkent. Az Egis 4,79 százalékos eséssel, 17.790 forinton végzett.

A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 1.340,45 ponton zárt pénteken, ez 1,9 százalékkal, 26,03 ponttal alacsonyabb az előző heti záró értékénél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását