2024. április 30. - Katalin, Kitti

Továbbra is mi képviseljül Líbiát

Az Európai Külügyi Szolgálat felkérésének eleget téve továbbra is Magyarország tripoli nagykövetsége látja el az EU líbiai képviseletét - közölte a Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.
2012. január 6. péntek 13:59 - HírExtra
Mint a tárca kifejtette, az Európai Unió 2011 novemberében megkezdte saját diplomáciai állomáshelyének felállítását Tripoliban. Ennek élére a misszióvezetőt a következő hónapokban nevezik ki, és addig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton ideiglenes jelleggel ismét Magyarországot kérte fel a képviseleti feladatok ellátására, "figyelembe véve a magyar nagykövetség elkötelezett és kiemelkedő színvonalon végzett eddigi munkáját" - emelték ki. Hozzátették: Magyarország örömmel tesz eleget az újabb felkérésnek.

A Külügyminisztérium közleményében hangsúlyozták: Magyarország az elmúlt hat hónapban egy a jelenlegihez hasonló felkérés alapján látta el az EU intézményi képviseletét az országban. Ez egyben elismerése volt a tripoli magyar nagykövetség helytállásának a líbiai válságban, amely nagyrészt a magyar soros EU-elnökség idejére esett - fogalmaztak.

A tárca kiemelte: miután a líbiai forradalom 2011 februárjában kirobbant, és a helyi diplomáciai testület jelentős részét evakuálták, a tripoli magyar nagykövetség nemcsak az EU nevében látta el feladatait, hanem kétoldalú felkérésre az Amerikai Egyesült Államokat, Görögországot, Horvátországot, Kanadát és Olaszországot is a magyar diplomaták képviselték az észak-afrikai országban.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) önálló uniós szerv, amelynek feladata, hogy segítséget nyújtson Catherine Ashtonnak a közös kül- és biztonságpolitika irányításához és az EU külső tevékenységei közötti összhang biztosításához. Az EKSZ együttműködik a tagállami szolgálatokkal, Európán kívüli küldöttségei pedig az uniós polgárok számára konzuli szolgáltatásokat biztosítva segíthetik a tagállamokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását