2024. május 2. - Zsigmond

Roma fesztivál!

Si Love - Love Is címmel négy napos roma zenei és művészeti fesztivált rendeznek csütörtöktől a fővárosi Akvárium Klubban.
2012. július 18. szerda 12:48 - HírExtra
Mások mellett fellép a Mokoomba, a Naked, a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes és a Szilvási Gipsy Folk Band, a muzsikán túl mozdulatszínház, kiállítás, filmvetítések szerepelnek a programban.

A fesztivál a cigány muzsikát, kultúrát szeretné bemutatni a látogatóknak. A rendezvényen nemcsak magyar, hanem a környező országokban élő roma zenekarok is bemutatkoznak - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A csütörtökön az Akvárium Teraszán 19.30 órakor fellépő Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes idén alakult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával, valamint a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. működtetésével.

A 19 tagú zenekar koncertjein a népzenén, cigányzenén és operettrészleteken kívül híres magyar szerzők darabjait játssza.

A nagyszínpadon látható 23 órától a Les Rom zenekar, amely 2010-ben alakult Budapesten. A négy fiatal zenész közül Kovács Antal Máté és Bordás Péter a Romano Drom, Rostás Zoltán a Romengo zenekarban is évek óta játszik, míg Rostás Krisztián az Etnorom zenekar legújabb lemezén vendégzenészként szerepel. Koncertjeiken és a stúdiófelvételeken Balogh József, a Romano Drom gitáros-énekese és Oláh Annamária, a Fókatelep énekesnője működik közre. A Les Rom az autentikus cigányzenére alapuló dallamvilágot dzsessz, blues, rumba és folklór elemekkel vegyíti.

Csütörtökön éjféltől játszik a nagyszínpadon a Szilvási Gipsy Folk Band. A kvintett a hagyományos roma népzene felújított változatát játssza, elegánsan és gördülékenyen keverve azt a balkáni dallamokkal, a latin hatásokkal, időnként rappel.

A belgrádi Naked együttes pénteken 18 órától játszik. Zenéje a dzsesszben gyökerezik, muzsikája a játékon és a játékosságon alapul. Hangzásában ott van a funk, a népzene számos motívuma, tört ritmusok és egy kis pszichedélia, amely jórészt az effektezett hegedűhangoknak köszönhető. A teljes hangkép meghatározó eleme végig a harmonika és hegedű párbaja.

A cigány és magyar fiatalokból vegyesen álló Khamoro (magyarul: Nap) pénteken 22 órától zenél a kisszínpadon. A formáció műsorán szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok is, ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák.

A Taram szombaton 18 órakor játszik az Akvárium Teraszán. Szerb énekesnője, Bojana Nikolic a balkáni népzene különböző vidékeire vezeti el hallgatóit, a csapat tagja még Mohammed Antar egyiptomi neyművész és Tuur Florizzone belga tangóharmonikás.

A nagyszínpadon 22 órától zenél szombaton a Mokoomba zenekar, amelynek hat tagja Zimbabwe és Zambia határán született. Az énekes és ütőhangszeres Mathias Muzaza által vezetett formáció táncos afro-fusion stílusban zenél.

Vasárnap a nagyszínpadon 23 órától lesz látható a Romengi Zor, amelynek énekesnője, Matilda az Ando Drom es az Amaro Suno énekeseként eltöltött évek után alapította meg saját csapatát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását